1 srpnja, 2022 9:02 pm

iPhone je bio izum stoljeća,no što će sada Apple? (1)

Autor: Mateo Jagodić

ap1_3

Apple iz 2003.godine je gotovo neprepoznatljiv za razliku od diva kakvoga danas poznajemo. Steve Jobs trijumfalno se vratio u tvrtku koju je osnovao kako bi pomogao da ne ode u zaborav. Itekako je pomogao! Jobs je najavio “godinu Nootebooka”;nije bilo ni riječi o recimo iPod-u ili iTunes-u koji je izdan 12 dana kasnije.

Tada nije bilo ni naznake Iphone-u ili Ipad-u, no upravo su ti proizvodi zaslužni zašto je tvrtka toliko popularna. Oduvijek se znalo da je Steve Jobs zaista poseban čovjek i da njegov mozak radi iznimno. Apple je zadnji pad prodaje objavio 16.travnja 2003.godine i od tada 51 kvartal nižu samo uspjehe i povećanja prodaje. Apple je zavladao glazbenom industrijom,svijetom potrošačke elektronike i telekomunikacijama. U tom trenutku Apple je bio nezaustavljiv i nizao je uspjehe pa ga čak ni ekonomska kriza nije usporila.

Apple-ov rast naglo zaustavljen

Prošlog tjedna sve se naime promjenilo, Apple je objavio pad prihoda od 7,5 mlrd.$ što je na odnosu za prošlu godinu u isto vrijeme 13%. Dakako Appleove brojke i dalje su zastrašujuće: 80,000$ tvrtka zaradi svake minute. No u Silicijskoj Dolini svi su fokusirani na pad,a to je neprihvatljivo.

Na smartphone tržištu koje je aktivno zadnjih desetak godina svi smo svjedočili velikim usponima i padovima velikana kao što su HTC ili primjerice BlackBerry. Nitko nije mogao ni pomisliti da će iPhone snaći slična sudbina. Sada tvrtka proživljava neizvjesnije trenutke nego kada je Steve Jobs umro prije 5 godina.

ppa

Apple je nekada bila tvrtka s kojom su se povezivala osobna računala,ali od onda dominira na smartphone sceni. Prije 9 godina kada je Jobs predstavio Iphone znalo se da se “osuđeni” na uspjeh. Uređaj koji ima ekran osjetljiv na dodir i koji je donio ljudima Internet na dlan i dalje je najpopularniji gadget i prodan je u nevjerovatnim količinama: 5,4mil.prve godine pa sve do 221.5mil.uređaja u zadnjih 12 mjeseci.

Posljednji mjeseci nisu bili toliko dobri za Apple,pogotovo zbog usporavanja gospodarskog rasta u Kini gdje je Iphone bio statusni simbol. Upravo taj pad prodaje u Kini odgovoran je za polovinu ukupnog pada prodaje. Od svoga vrhunca prije godinu dana vrijednost dionica pala je čak 25%. Gornji graf prikazuje prodaju iPhone-a kroz zadnjih 8 godina. Na mnogo načina Apple je žrtva vlastitog uspjeha. Prošlogodišnja rekordna prodaja kako kaže Tim Cook izvršni direktor morala je uzrokovati prošlotjedni pad na tržištu.

Sadašnji vodeći proizvod Iphone 6s bio je manji pomak u odnosu na prethodnike. Izgledao je uglavnom isto a glavne promjene bile su na procesoru i kamerama. “Jedino što se promjenilo je sve” tim riječima Apple je najavio 6s no javnost nije bila baš uvjerena u to. Smanjivanje zanimanja za telefone je velika novost za Apple, no nisu samo oni osjetili te promjene. Prema zadnjim istraživanjima koje je proveo Strategy Analytics i Samsung je doživio pad od 3% u odnosu na prošli kvartal.

U odnosu na svog korejskog protivnika Apple je do sada bio superioran,no ove godine pad bi mogao doseći nezamislive postotke.


Vezani članci:

Huawei (Google) Nexus 6P / Huawei Watch [Pristigli]

Lenovo Vibe P1 dobiva Android 6.0.1 Marshmallow

Samsung Galaxy A8 i Galaxy A3 dobili sigurnosnu nadogradnju

Komentari

comments

O Mateo Jagodić

Pročitaj i ovo

U državi Njujork zabranjeno rudarenje bitkoina

Parlament američke države Njujork zabranio je rudarenje najpoznatije kripto valute Bitcoin. Guvernerka Kathy Hochul, može …