siječanj 19, 2020 7:19 pm
Početna / IT news / IBM Cloud – platforma na kojoj tvrtke ostvaruju brzi rast

IBM Cloud – platforma na kojoj tvrtke ostvaruju brzi rast

ibm-cloud

Brojne brzorastuće startup tvrtke u regijama Srednje i Istočne Europe sve više se oslanjaju na IBM-ova (NYSE: IBM) rješenja za isporuku inovativnih usluga, a na tome temelje i svoje nove cloud poslovne modele. Prelaskom na IBM-ove cloud platforme – Bluemix i SoftLayer – tvrtke iz raznih industrija, počevši od zdravstvene i javne zaštite do industrije računalnih igara, poboljšavaju i unaprjeđuju svoje poslovanje u Srednjoj i Istočnoj Europi, ali i u ostalim dijelovima svijeta.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda1, gospodarstva zemalja u regijama Srednje i Istočne Europe počinju se oporavljati. Poslovna klima se poboljšava stabilnim tempom pa tvrtke ulažu u nove tehnologije, kao što su računalstvo u oblaku, softver i usluge, prijenosni uređaji, alati za obradu velikih količina podataka i društvene mreže.

U Srednjoj i Istočnoj Europu potrošnja na cloud usluge – koje se isporučuju na privatnim, hibridnim i javnim cloud platformama – je u porastu i znatno nadmašuje stope rasta investicija u tradicionalne informatičke tehnologije. Isporuka usluga putem cloud platformi – zajedno s drugim tehnologijama za distribuciju usluga, kao što su mobiteli, analitika velike količine podataka i uporaba društvenih medija – postala je novi poslovni model koji traži nove pristupe u upravljanju i zahtijeva transformaciju samih usluga“, izjavio je Vladimir Kroa, potpredsjednik zadužen za IT usluge u analitičkoj kući IDC, u regiji CEMA. „Sve više korisnika prelazi na hibridne cloud platforme što dovodi do integracije internih i eksternih resursa. Prijelaz na hibridne cloud platforme, s jedne strane, rješava neke od zakonskih problema kad je u pitanju privatnost podataka, a s druge strane, omogućava veću fleksibilnost u poslovanju, transparentnost cijena i brži nastup na tržištima“, dodao je Kroa.
Organizacije u regijama Srednje i Istočne Europe prelaze na IBM Cloud, platformu koja im pruža alate i iskustvo potrebno za proširivanje poslovanja na nova tržišta. Tvrtke koje su prešle na IBM Cloud primjenjuju razne cloud modele, a najčešće koriste neko hibridno cloud rješenje. Uz to, klijenti prelaze i na Bluemix, IBM-ovu platformu za razvoj aplikacija, koja programerima omogućava stvaranje interaktivnih mobilnih i analitičkih aplikacija koje se mogu postaviti na SoftLayer infrastrukturu. Neke od tih tvrtki su:

  • U Poljskoj, tvrtka CI Games, bavi se razvojem računalnih igara i distribuira proizvode za interaktivnu zabavu u više od 40 zemalja. Kako bi poboljšali kvalitetu svoje internetske igre za više igrača, svoju uslugu su prebacili na SoftLayer. Uporabom te IBM-ove cloud platforme tvrtka CI Games poboljšala je kvalitetu usluge koju nudi svojim korisnicima, smanjila informatičke troškove, povećala dostupnost usluge i postala agilnija u poslovanju, što im sada omogućava bolju isporuku novih računalnih igara za više igrača.
  • U Sloveniji , prvi privatni poslovni akcelerator, ABC (Acceleration Business City), odabrao je IBM Cloud kao glavnu platformu za svoje studente, znanstvenike i poduzetnike. Mjesto služi za međusobno upoznavanje i povezivanje, stjecanje stručnosti u poslovnim vještinama i za razvoj strategija za izlazak na tržište. ABC je prešao na IBM Cloud kako bi mogao malim poduzetnicima i startup tvrtkama pružiti pristup do tehnologija za analizu golemih količina podataka (Big Data) i usluga koje IBM nudi putem svoje umjetne inteligencije, superračunala Watson. Cilj svega toga je ubrzavanje osmišljavanja novih rješenja i stvaranje inovacija.
  • U Poljskoj, Telemedi.co brzorastuća startup tvrtka , koristi IBM Cloud kao sigurnu platformu za pohranu podataka i kao zaštićenu mrežu za medicinsko savjetovanje između liječnika i pacijenata, putem Interneta ili mobitela. Uporabom Bluemixa i SoftLayera, tvrtka Telemedi.co dobila je mogućnost boljeg skaliranja svojih usluga i veću pouzdanost platforme na kojoj radi. Uz to, deset puta su povećali prihode u samo godinu dana rada. Zadovoljstvo korisnika u istom je razdoblju poraslo za 20 posto.
  • U Češkoj , tvrtka Kodarna na IBM Cloud infrastrukturi razvija video aplikaciju za prijenosne uređaje. Aplikacija se zove Silent Line i gluhim osobama omogućava komunikaciju s pozivnim centrom, uporabom znakovnog jezika ili običnog teksta. Na taj način mogu pozvati hitne službe s bilo kojeg mobitela. Poslovanje tvrtke Kodarna poraslo je za 30 posto u samo godinu dana, upravo zbog toga što su se tehnološki oslonili na Bluemix i SoftLayer.
  • U Rusiji, tvrtka Navigine je u samo dva dana na IBM Cloud platformi pokrenula svoju naprednu navigaciju za zatvorene prostore. Riječ je o aplikaciji za vatrogasce koja prikuplja podatke iz raznih izvora unutar zgrade i analizira ih. Primjenjuje se u prostorima u kojima GPS nije dostupan, a osnovna joj je funkcija poboljšanje javne zaštite. Uporabom SoftLayer infrastrukture tvrtka Navigine može brzo prilagođavati kapacitete servera, poboljšati pouzdanost dostupnosti aplikacije i jednostavno je integrirati s drugim uslugama koje razvija na platformi Bluemix.

Sada smo u razdoblju u kojem širimo svojue aktivnosti i na druga europska tržišta. Uz IBM Cloud to možemo raditi bez problema i biti sigurni da će naši korisnici dobiti najbolju moguću uslugu, bez obzira u kojoj zemlji se nalaze“, izjavio je Pawel Sieczkiewicz, tehnički direktor tvrtke Telemedi.co i dodao „Vjerojatno se ne bi usudili napraviti tako velik iskorak bez potpore IBM Clouda“.

IBM je pokrenuo Bluemix ulaganjem vrijednim jednu milijardu američkih dolara tijekom 2014. godine. U manje od godinu dana to je postala jedna od najvećih cloud platformi na svijetu. Katalog namijenjen programerima sastoji se od više od 100 alata i usluga utemeljenih na najboljim open-source tehnologijama, IBM-ovim rješenjima i uslugama drugih dobavljača. Bluemix nudi sve, tako da programeri mogu svu svoju energiju usmjeriti na stvaranje poslovnih cloud aplikacija
SoftLayer je postao dio platforme IBM Cloud u srpnju 2013. SoftLayer infrastruktura sada je temelj IBM-ova cloud portfelja u kojem se nalaze raznovrsna middleware rješenja koja tvrtkama omogućavaju skalabilno i transparentno poslovanje te nadzor nad instalacijom IT operacija u cloud okružjima.

U siječnju ove godine IBM se obavezao uložiti 1,2 milijarde dolara u proširenje svojih cloud operacija u svim zemljopisnim regijama i financijskim centrima, te na taj način povećati doseg i funkcionalnost svojih poslovnih IT operacija. IBM Cloud upravlja SoftLayer infrastrukturama u Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Australiji i Europi. Među tim instalacijama su i podatkovni centri u Londonu, Parizu, Frankfurtu, Amsterdamu i Almereu u Nizozemskoj.
Ukupni prihod od cloud poslovanja – konsolidirani prihod od privatnih, javnih i hibridnih okružja bio je veći od 7.7 milijardi američkih dolara i ostvaren je tijekom proteklih 12 mjeseci, zaključno s ožujkom 2015. Rastao je za više od 60 posto u prvom kvartalu 2015. IBM Cloud se isporučuje kao usluga, kao dio ukupnih usluga i sastoji se od obje, PaaS (Platform-as-a-Service ) i IaaS (infrastructure-as-a-service) ponude.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Samsung predstavio nove Galaxy A51 i A71 uređaje

Andrija Jovićević Četiri kamere, Infinity-O zaslon i dugotrajna baterija Tvrtka Samsung Electronics predstavila je Galaxy …