srpanj 5, 2020 11:59 pm

Huawei 5G nepoželjan u Britaniji

Po svemu sudeći Velika Britanija je popustila pred pritiscima Sjedinjenih Američkih Država. Boris Džonson se priprema da prekine saradnju sa kompanijom Huawei na izgradnji 5G mreže u Velikoj Britaniji. Mnogi se u ovoj državi zalažu da se ukloni Huawei 5G tehnologija iz infrastrukture,i kompletno iz telekomunikacione mreže najkasnije do 2023. godine.Trampova administracija je zabranila vladinu upotrebu Huawei tehnologija, a predsednik SAD-a je prošlog maja potpisao ukaz kojim se sprečava da američke kompanije kupuju telekomunikacionu opremu proizvedenu u stranim firmama, jer može predstavljati rizik po nacionalnu bezbednost. Ova naredba nije uključila nijednu firmu ponaosob, ali se posmatra kao način da se kompanije poput ZTE i Huaweija isključe iz poslovanja u SAD-u. Prošle nedelje je Tramp produžio ovu zabranu do maja 2021. godine.

Optužbe idu u smeru da Huawei može da instalira softvere u mrežnoj infrastrukturi koji bi koristili za špijuniranje komunikacionih kanala. Tramp je o ovome govorio više puta i pozivao Veliki Britaniju da izbaci Huawei iz razvoja 5G mreže. Međutim, oni su samo ograničavali saradnju sa kineskom kompanijom, a nigde nije bilo govora o isključivanju iz posla.Ni telekomunikacione kompanije koje posluju u Velikoj Britaniji,nisu baš srećne što će do ovakvog obrta doći. U njihovoj infrastrukturi ima mnogo Huawei opreme, i njihova promena bi bila izuzetno skupa.Najave su da će Boris Džonson uskoro potpisati ukaz kojim se Huawei izbacuje iz izgradnje 5G mreže u Ujedinjenom kraljevstvu.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Američke firme mogu poslovati sa Huawei-jem

Vlada SAD-a počela je da popušta sankcije prema kineskoj kompaniji Huawei. Odeljenje za trgovinu donelo …