siječanj 18, 2020 8:42 pm
Početna / IT news / Hrvatska postala punopravna članica konzorcija CERIC-ERIC

Hrvatska postala punopravna članica konzorcija CERIC-ERIC

Pripremio: Marina Barić

Nakon što je pozitivno ocijenjen od strane Međunarodnog znanstvenog i tehničkog savjetodavnog odbora (ISTAC), koji predstavlja jedno od upravljačkih tijela CERIC-a, Institut Ruđer Bošković uspješno sudjeluje u znanstvenim aktivnostima konzorcija od njegovog osnutka 2014. godine.

Republika Hrvatska i službeno je postala punopravna članica Srednjoeuropskog konzorcija za istraživačke infrastrukture (CERIC), a odluka je potvrđena na Općoj skupštini te organizacije. Kao glavna partnerska institucija, Hrvatsku će u konzorciju CERIC – ERIC predstavljati Institut Ruđer Bošković, vodeća znanstveno – istraživačka institucija u našoj zemlji, i to sa svojim akceleratorskim sustavom Zavoda za eksperimentalnu fiziku. U povodu punopravnog članstva Hrvatske u ovoj organizaciji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske imenovalo je državnog tajnika dr. sc. Tomu Antičića i predstojnika Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Milka Jakšića kao hrvatske izaslanike za Opću skupštinu konzorcija CERIC-ERIC.

Institut Ruđer Bošković u radu konzorcija sudjeluje od 2014. godine i to omogućavanjem pristupa tehnikama za karakterizaciju i modifikaciju materijala baziranih na ionskim snopovima. Ove tehnike dostupne su korisnicima iz zajednice zemalja koje čine konzorcij, a kao dopuna mogućnosti korištenja i drugih vrhunskih tehnika dostupnih znanstvenicima u ostalim partnerskim ustanovama u Austriji, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

Prof. Carlo Rizzuto, predsjednik Opće skupštine CERIC-a i dr. Jana Kolar, izvršna direktorica CERIC-a, uključujući i ostala upravljačka tijela konzorcija, s velikim entuzijazmom pozdravili su punopravno priključivanje Hrvatske i IRB-a ovoj organizaciji, uvjereni u dugotrajnu i uspješnu suradnju. „Za razliku od mnogih drugih znanstveno – istraživačkih međunarodnih konzorcija, u slučaju CERIC-ERIC-a, nacionalne članarine se koriste isključivo za financiranje troškova vlastitih partnerskih institucija, te stoga investirana sredstva ostaju u zemlji. Pri tom se svim znanstvenicima iz Hrvatske i drugih zemalja članica otvara besplatni pristup vrhunskoj znanstveno – istraživačkoj infrastrukturi konzorcija“, izjavio je dr.sc. Milko Jakšić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković.

Srednjoeuropski konzorcij za istraživačke infrastrukture (CERIC-ERIC) okuplja multidisciplinarne istraživačke infrastrukture otvorene korisnicima iz područja istraživanja materijala, biomaterijala i nanotehnologije. Kroz zajednički pristup, s međunarodnom recenzijom prijedloga eksperimenata, CERIC-ERIC omogućuje istraživanja, analizu i sintezu materijala korištenjem tehnologija baziranih na fotonima, elektronima, neutronima i ionima.

Komentari

comments

O Peric

Pročitaj i ovo

Samsung predstavio nove Galaxy A51 i A71 uređaje

Andrija Jovićević Četiri kamere, Infinity-O zaslon i dugotrajna baterija Tvrtka Samsung Electronics predstavila je Galaxy …