27 siječnja, 2023 3:28 am

HRT 2HD starta uskoro!

Kao stalno emitiraje

Autor: Andrija Jovićević

Krenimo malo povijesno o nastojanju HRT programa da radi u visokoj kvaliteti slike, HD.

HRT: “Hrvatska radiotelevizija je u suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o.  28.3.2007. godine krenula u eksperimentalno emitiranje TV programa u HDTV kvaliteti. Emitirao se testni program HRT-HD u punom HD formatu (1920×1080) s HRT doma (Zagreb-Prisavlje). Tijekom 2008.  mreža odašiljača se proširila (Osijek-Josipovac, Sveta Nedjelja, Zagreb-Kelekova, Rijeka-Pulac, Split-Marjan), a za vrijeme Europskoga nogometnog prvenstva 2008. prenošene su sve utakmice koje su se emitirale uživo. Mreža odašiljača je radila do 4. veljače 2011, do kada su naime, vrijedile dozvole za eksperimentalno emitiranje DVB-T HDTV signala. Godine 2012. eksperimentalno je emitiran HRT-HTV2 program u HDTV formatu za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sočiju (unutar EVO TV zemaljske platforme DVB-T2 uz odašiljanje u standardu MPEG4), a nakon toga unutar digitalne DVB-T mreže MUX B za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014, Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj i Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016.

Kao što možete primijetiti jedino emitiranje u visokoj HD kvaliteti HRT je mogao dobiti prava za eksperimentalno emitiranje u vrijeme vrhunskih sportskih događaja što je nas gledatelje jako veselilo i uživali smo u slici koju smo dobivali. HRT je nekada bio pojam tehnološkim pomacima i prednjačio. Što zbog politike i sitnih interesa HRT-u se nije dozvoljavalo da bude prepoznat i dalje. Ovog puta HRT je našao način kako može ipak emitirati HRT u HD kvaliteti. Osim što se HRT2 HD emitira već neko vrijeme preko HRTi OTT aplikacije preko interneta od 01.01.2019. prema našim informacijama HRT će početi sa stalnim emitiranjem HRT2 HD kanala preko satelita Eutelsat na 16E.


Da bi se pratio TV program u visokoj kvaliteti  (HDTV) za vrijeme eksperimentalnog emitiranja, potrebno je imati TV uređaj, koji je Full HD ili HD ready i koji ima ugrađen MPEG-4  DVB-T prijamnik (dekoder). U slučaju da TV uređaj nema ugrađen MPEG-4  DVB-T prijamnik (dekoder), potrebno je dodatno kupiti zasebni digitalni zemaljski prijamnik (DVB-T) koji omogućava  prijam MPEG-4 signala i priključiti ga na TV uređaj putem HDMI ili DVI kabela.
U 2015. započela je izrada Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHzkojom se namjerava 2019/20 omogućiti prelazak na napredniji i efikasniii sustav odašiljanja DVB-T2 (u odnosu na DVB-T) i kodiranja HEVC ili MPEG4 (u odnosu na MPEG2). Ovim prelaskom bi se stvorile pretpostavke da svi televizijski nakladnici mogu  emitirati televizijske programe u HDTV kvaliteti, a u budućnosti i emitiranje televizijskih programa u još višoj UHDTV kvaliteti.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Španija: FTA TV gledanost opada,raste pay-TV

Gledaoci u Španiji provode sve manje vremena gledajući besplatne programe i provode više vremena gledajući …