13 kolovoza, 2022 10:46 pm

HGU Stream Sessions

JOE KAPLOWITZ HAMMOND TRIO feat. Lela Kaplowitz

 

Joe Kaplowitz Trio, sastavljen od vrhunskih jazz glazbenika, muzicira s lakoćom, poletnom energijom i šarmom. Repertoar uključuje autorske skladbe članova benda te prepoznatljive jazz standarde. Posebnost ovog stream koncerta je Joeovo sviranje na legendarnim Hammond električnim orguljama, uz korištenje čak dva Leslie kabineta sa rotirajućim zvučnicima.

Joe Kaplowitz profesionalno se počinje baviti glazbom s 15 godina u Washingtonu, SAD. Završava studij klavira, tube i kompozicije na Youngstown State Universityju 1995. godine. Od tada svira s velikim imenima američke blues i jazz scene: Eddiejem Danielsom, Jamesom Moodyjem, Erniejem Krivdom, Gregom Bandyjem, Randyjem Jonstonom, Wycliffom Gordanom, Ralphom Bowenom i Seanom Jonesom. Joe je također nastupao sa Davidom “Fathead” Newmanom i blues legendom Kokom Taylorom i Luckyjem Petersonom. Nakon 1999. Joe predvodi sastave koji nastupaju u Bijeloj kući te u Blues Alleyu, The Knitting Factoryju i The House of Bluesu.
Od 2002. do 2004. Joe živi u New Yorku, gdje osniva Joe Kap Organ Trio (CD uradak: Joe Kap Organ Trio – Street Noise – Severn Records – 2004) i nastupa u mnogim poznatim mjestima te održava dugotrajnu suradnju s trubačom Markom Rappom. Također nastupa s imenima poput Liberty Ellman, Avi Rothbard, Abraham Burton i Wess Andreson, Mark Ferber, Kyle Struve i Kim Thompson.
Godine 2006. doselio je u Hrvatsku gdje je sa suprugom, pjevačicom Lelom utemeljio Lekap Quartet. Otada nastupa i snima s mnogim poznatim pjevačima i instrumentalistima i jedan je od najtraženijih glazbenika na hrvatskoj sceni. Aktivno sklada, raspisuje aranžmane te nastupa i snima s mnogim uspješnim glazbenicima. Sa sastavom Davor Križić Experiment 2014. je snimio istoimeni album za koji su osvajili tri nagrade Porin.
Cijenjen je i na području klasične glazbe. Godine 2011. postao je članom kvinteta klasične glazbe Simply Brass u kojem svira tubu. S tim je sastavom nastupio na Juilliardu u New Yorku, na sveučilištu u Quebecu te na turneji po sedam kineskih gradova.
Od 2014. Kaplowitz je redovni član Jazz orkestra HRT-a za koji piše mnogobrojne aranžmane i skladbe. Svirajući s tim orkestrom surađivao je s uglednim imenima svjetske glazbene scene kao što su Charles Tolliver, Miroslav Vitous, Ernie Watts, Terrell Stafford, Ed Neumeister, Michael Abene i drugi.

Godine 2012. dobio je prestižnu nagradu Status za doprinos u glazbi, u kategoriji jazz glazbe, kao klavirist, a 2014. kao klavirist i tubist. Godine 2017. osvojio je nagradu Porin za najbolju jazz skladbu pod nazivom “Donna Lee Is Pissed Off” s albuma prvijenca sastava 4in3+1 pod nazivom “Eat It, It’s Still Good”.
Za koncert s Jazz orkestrom HRT-a i CD “Organic Intelligence” (Aquarius Records) Kaplowitz je pripremio jedanaest autorskih skladbi različitih karaktera, stilova, tempa i instrumentacija pisane za hammond orgulje i orkestar.

Datum: Četvrtak 20.05.2021 , sati:  18.30

Joe Kaplowitz – hammond orgulje


Elvis Penava – gitara


Marko Lazarić – bubnjevi


Lela Kaplowitz – vokalna gošća

https://www.hgu.hr/

 

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Oppo telefoni puniće se za 9 minuta!

Brzina punjenja telefona sve više napreduje,kompanjia Oppo otišla je korak dalje u odnosu na konkurenciju.Prisetimo …