siječanj 25, 2020 8:54 am
Početna / AV Multimedija / HDR10 vs Dolby Vision: Evo što trebate znati o ratu HDR formata

HDR10 vs Dolby Vision: Evo što trebate znati o ratu HDR formata

Kao ljubitelji tehnologije, svi možemo zahvaliti prednostima koje donosi novi format. Prijelaz s analognog na digitalni način omogućio nam je komprimiranje stotina pjesama na naše iPodove, umjesto da čuvamo zbirku diskova u našim automobilima, a prebacivanje s DVD-a na Blu-rays daje nam punu HD kvalitetu slike u našim dnevnim sobama.

Ali ti se prijelazi dogodili prije nekoliko desetljeća.

U 2016. godini u prostoru za kućnu zabavu održava se novi rat format  između dviju vrsta HDR video tehnologija – HDR10 i Dolby Vision. Uronimo u razlike dve u minute između, ali, prije nego što to učinimo, trebamo pregledati što HDR nudi i zašto, točno, ima dva različita formata.

Što je HDR?

Približno smo napisali o HDR-u drugdje, tako da ovdje nećemo trošiti previše vremena. No, kratak sinopsis HDR-a je to što je tehnologija slike koja omogućuje televizorima svjetliju, živopisniju boju i bolji kontrast u odnosu na standardne sadržaje.

Poput 4K videozapisa, HDR filmove i TV emisije potrebno je snimiti sa kamerom koja koristi istu tehnologiju – ne-HDR fotoaparat, primjerice, ne može snimati HDR videozapis.  Većina HDR televizora ima sposobnost inteligentnog upscale sadržaja u blizini HDR kvalitete, no pronalaženje native HDR sadržaja je uvijek poželjno.

Dok 4K obećava više piksela na zaslonu, HDR obećava bolje, bogatije piksele. HDR televizori mogu prikazivati milijune više boja od SDR televizora, a kontrast između najmračnijeg dijela slike i najsvjetlijeg dijela može se dodatno proširiti.

Dakle, ako tehnologija radi isto, zašto postoje dva formata?

Pa, ovo postaje malo lukavo. Prvi format, i vjerojatno više usvojio jedan od dva, je HDR10. HDR10 je format otvorenog koda, a najbolje je shvatiti kao MP3 u svijetu HDR-a – to je priličan standard i svaki HDR TV to može podnijeti. Zadržavajući audio analogiju na minutu, Dolby Vision je poput FLAC-a – to je vrhunski standard koji nije baš usvojen, ali pruža značajno bolju kvalitetu. Ali ovdje je zanimljivo da svi Dolby Vision televizori  podržavaju HDR10 – npr. Ako kupite Dolby Vision TV, i dalje ćete moći gledati HDR10 sadržaj. Ali,  nije obrnuto – ako kupite HDR10 TV, postoji vrlo dobra šansa da nikada nećete moći gledati sadržaj Dolby Visiona tamo.

HDR10 vs Dolby Vision: kvaliteta izvedbe

No, kako izgleda vrhunska izvedba? Sve se svodi na načine koje podržavaju ta dva formata. HDR10 podržava maksimalnu svjetlinu do 4,000 zrna, s trenutnom brzinom od 1 000 nitnih piksela, 10-bitnom dubinom boje i sposobnim prikazati sve u prostoru boje Rec.2020. Dolby Vision, s druge strane, podržava maksimalnu svjetlinu do 10.000 nitnih piksela, uz trenutačni cilj od 4 000 nit za vrhunca svjetlosti, 12-bitnu dubinu boje i sposoban je prikazati sve u prostoru boje Rec.2020.

Ono što ovi brojevi znače, u biti, jest da Dolby Vision želi biti svjetlija, šarenija verzija HDR-a koja nudi milijune više boja na zaslonu od HDR10. Suprotna tvrdnja je, međutim, da dok Dolby Vision postavlja visoki strop u kojem tehnologija zaslona može ići, vrlo malo televizora može ponuditi 4000 nits svjetlosti ili postići prostor boja BT.2020 tako da će dodatni prostor vjerojatno proći.

Što TV ima HDR10 / Dolby Vision?

Dok je Dolby Vision možda sposobniji od dvije tehnologije, manje je vjerojatno da ćete ga pronaći u novom HDR TV-u koji ste upravo kupili.

Dok je Dolby Vision najavio ili je dostupan od vodećih proizvođača TV-a kao što su LG, Vizio i TCL, HDR10 je gotovo sveopće podržan od svih najvećih igrača, uključujući Samsung, Sony, LG, Panasonic i Hisense.
Budući da je HDR10 više ili manje prihvaćeni standard u ovom trenutku, proizvođači TV-a izgledaju više zainteresirani za stavljanje u svoje setove s općim uvjerenjem da su to konzole za formate , Blu-ray playeri i set-top kutije također će usvojiti.  LG, drugi po veličini TV OEM na svijetu, lansirao je cijelu liniju 2016. OLED i Super UHD LED televizora s Dolby Visionom na globalnoj razini. (Također, nemojte se zamijeniti pojmom ‘HDR Pro’ – LG naziva televizore koji koriste HDR10, HDR Pro TV.)
Na proračunskoj strani stvari, Vizio podržava Dolby Vision na svojim R, P i M serijama. Osim toga, LeEco je prošli mjesec objavio da će uMax 85 podržati Dolby Vision, koji će biti dostupan iu Kini i SAD-u. Čak i uzimajući u obzir sve te TV serije, barem za sada imate veću vjerojatnost da pronađete HDR10 televizor od Dolby Vision.

Iako je većina HDR televizora trebala biti ugrađena u HDR aplikacijama, postoji nekoliko drugih mogućnosti za postizanje visokog dinamičkog raspona. Obje 4K igraće konzole, Xbox One S i PS4 Pro, podržavaju HDR10, kao i mnoge set top boxove, uključujući Roku Premiere + i Roku Ultra, kao i Ultra-HD Blu-ray playere Samsung i Panasonic.  Još uvijek nijedan od ovih uređaja ne podržava Dolby Vision. No, jedan uređaj  ima u svom kutu Dolby ,  novi je Chromecast.

U listopadu je Google najavio da će Chromecast Ultra podržati Dolby Vision, što ga čini kompatibilnim s bilo kojim Dolby Vision televizorom. Prema Dolby-ju, to je jedini uređaj za streaming koji pruža besprijekorno iskustvo reprodukcije, bez obzira na HDR sadržaj koji odaberete, a prvi koji podržava Dolby Vision.

Hoćemo uskoro vidjeti Dolby Vision na Blu-ray playerima? Pa, prema Dolbyju, Blu-ray Disc Association priznaje Dolby Vision kao dio nove Blu-ray specifikacije UHD … no još ih nema.  Dolby kaže da će očekivati da će Blu-ray playeri s Dolby Visionom biti dostupni na tržištu tijekom 2017. godine s diskovima koji će ih slijediti.

Što je sa sadržajem?

No,  što su dobri igrači bez sadržaja? Dosad imamo nekoliko različitih izvora za sadržaj HDR10. Satelitski prijem je primarni u inovacijama i najkvalitetniji u distribuciji full bandwitha 4k  i HDR-a , ali tu su vaše tipične streaming web stranice -Netflix, Amazon Prime Video i YouTube – ali i sjajne igre poput Forza Horizon 3 i Gears of War 4.

Što se tiče sadržaja Dolby Vision, možete pogledati VUDU, Netflix i Amazon video gdje možete pronaći više od 65 naslova, uključujući najnovije izdanje kao što su Star Trek Beyond i Batman vs. Superman. Osim toga, u Dolby Visionu je dostupan i sve veći broj originalnih sadržaja na Netflixu i Amazonu, uključujući: Marka Pola 1. i 2., Marvel’s Daredevil i Bosch 2. sezonu.

Igre u Dolby Visionu mogu potrajati neko vrijeme. Dok Dolby radi s brojnim programerima i partnerima, jedini koji će do sada doći jest EA, koji je najavio Mass Effect: Andromeda će podržati Dolby Vision na PC-u.

Dakle, koji biste trebali podržavati?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome kakav je TV gledatelj. Ako želite najkvalitetniji sadržaj i ne zanima Vas ograničeni sadržaj sadržaja u ovom trenutku, vjerojatno biste trebali zagristi zlatni metak i kupiti Dolby Vision TV i Chromecast Ultra. Ali, ako ne mislite da ćete moći vidjeti razliku u kvaliteti slike ili biste se radije pridržavali standarda dok je Dolby dodatno obnavljao svoj sustav, vjerojatno biste trebali odlučiti za postavljanje HDR10.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

HDMI KABELSKA CERTIFIKACIJA 2.1

HDMI Forum predstavlja certifikaciju HDMI 2.1 kabela Piše: Darko Brlečić Iz HDMI Foruma stiže obavijest …