srpanj 15, 2020 2:50 pm

HDR zahtijeva visoku razinu sigurnosti od piratstva videa

Video piratstvo je globalna epidemija. Od uređaja za snimanje – gledanja publike u kinu do scenarija mrežnog upravitelja (i prodavača oglasa) iza scene – nema ograničenja broja identiteta koje kradljivci mogu preuzeti. No, u različitim stupnjevima, oni su ujedinjeni u svojoj želji do gušenja proizvođača sadržaja – i potrošača u mnogim slučajevima – i kapitaliziraju.

Pojava kvalitetnijeg sadržaja rezolucije kao što je Visoki dinamički raspon (HDR) jedna je od najnovijih mogućnosti za video piratstvo širom svijeta kako bi ih ciljali i iskoristili za njihovu korist, budući da je izvor pirata najatraktivniji korisnicima (i njihovim očnim jabučama).

Strategija usluge Google Analytics predviđa da će godišnja prodaja HDR- televizora u svijetu doseći 58 milijuna komada u 2020. godini, pri čemu prodor HDR televizora u SAD-u predviđa dostignuće gotovo 25% domova. Potreba za zaštitom sadržaja HDR-a će se pojačati, budući da više potrošača dobiva pristup tim uređajima – a kasnije i to višu kvalitetu i cijenjeni sadržaj. Učinkovite i učinkovite mjere, međutim, već su na mjestu tako da vlasnici sadržaja i igrači mogu opremiti i zaštititi se u svjetu ove rastuće tehnologije.

Sadržajna industrija počela je s usvajanjem novih sustava kako bi se poboljšao prihod kada je na tržište predstavljen 4K kvalitetni sadržaj – u početku, na UHD Blu-ray disku, a nedavno i na širokom spektru  TV-a i platformi na vrhu. MovieLabs – zajednički pothvat među šest filmskih udruga američkih filmskih udruga (MPAA) – objavio je prvu verziju svoje  specifikacije za poboljšanu zaštitu sadržaja u 2013. godini, koji je predstavio skup sigurnosnih preporuka za poboljšanje sigurnosti audiovizualnih sadržaja najviše vrijednosti mehanizma isporuke. Od tada se specifikacije dodatno pooštrile. Partneri za distribuciju sadržaja uvijek bi trebali koristiti svoje najnovije zaštite.

Raspravljajući o izazovima povezanima s HDR sadržajem,  Ron Wheeler, viši potpredsjednik za zaštitu sadržaja i tehnologijsku strategiju 20. stoljeća Fox, rekao  je da je za tvrtke čija je djelatnost zabavljati gledatelje inovacija ključna – uključujući najnovije HDR koji  je omogućio evoluciju kvalitete slike.

Međutim, kvalitetnija kvaliteta jednako je atraktivna piratima od plaćenih potrošača. “Foxovo iskustvo je u tome što trenutno postaje dostupan visokokvalitetni izvor piratstva, odmah postaje mnogo popularniji od izvora manje kvalitete kao što su kazališni kamkorderi ili ‘obični’ HD izvori i stoga je veća prijetnja našem legitimnom poslovanju , To čini imperativom da radimo sve što možemo kako bismo zaštitili taj visokokvalitetni izvor od piratstva što je duže moguće “.

Ovo je mjesto gdje forenzični vodeni žig postaje ključni alat. Prisutnost jedinstvenog identifikatora za svaki komad sadržaja olakšava pronalaženje i omogućuje vlasnicima sadržaja da lako prepoznaju slabu vezu u svom distribucijskom sustavu. Sposobnost da se prati nedozvoljena preraspodjela prema izvornom izvoru čini je vrlo snažnim zastrašivanjem piratstva, jer vlasnici sadržaja mogu snažno upozoriti pirate, pa čak i potrošače koji gledaju nezakonite sadržaje, protiv pravnih posljedica pristupa ili dijeljenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima.

Jednako, ako ne i najvažnije, oni mogu uputiti učitavače sadržaja na tijela za provedbu zakona za istragu i kazneni progon, uz prateću javnost koja će budući ubojiti korisnici razmisliti dvaput. Ovaj učinak zastrašivanja rezultirao je značajnim kašnjenjem u piratiranju visokokvalitetnih izvora na mjestima gdje je vodeni  žig, kao što je Južna Koreja.
Studiji planiraju HDR-u ponuditi kao masovni marketinški prijedlog do 2018. godine, tako da distributeri sadržaja sada trebaju implementirati ili nadograditi svoj zaštitni arsenal. Pripremajući se za ovu rastuću revoluciju piksela, oni mogu izbjeći zamke tehnički pametnih pirata koristeći najnovije specifikacije za zaštitu sadržaja.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Netfilx gasi neaktivne naloge

Američka filmsko- serijska striming platforma Netflix promenila je svoju politiku što se tiče korisničkih naloga …