28 listopada, 2021 1:13 am

HBO Adria

Autor: Ana Perić

HBO adria

HBO Adria

Nismo televizija. Mi smo HBO

Home Box Office, najuspješnija američka televizijska kabelska mreža, na područje centralne Europe stigla je 1991. godine te ponudila osnovne i dodatne zabavne programe za kabelsku televiziju. Program HBO-a u Hrvatskoj može se pratiti putem mreža kabelske televizije, MAXtv platforme i DIGI satelitske televizije. S dosadašnjim uspjehom i daljnjem radu HBO-a u Hrvatskoj upoznao nas je predstavnik kanala HBO Adria Marin Kariž.

 

Jeste li zadovoljni uspjehom kanala HBO Adria u Hrvatskoj i planirate li se širiti na zemlje u regiji? Koja zemlja vam se čini potencijalno najzanimljivijom?

Vrlo smo zadovoljni uspjehom HBO kanala u Hrvatskoj i u zemljama regije. HBO je trenutno dostupan pretplatnicima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te Crnoj Gori. Trenutno razmatramo mogućnosti pokretanja programa u Makedoniji i BIH.

 

HBO Comedy još uvijek ne emitira program 24 sata dnevno. Mogu li gledatelji očekivati 24-satno emitiranje?

HBO emitira 24 sata od 01.09.2007. godine dok HBO Comedy zasad emitira 16 sati programa dnevno s početkom u 10.00.

 

Kakve su povratne informacije hrvatskih pretplatnika na HBO Comedy?

Pretplatnici koji vole komedije vole i HBO Comedy te su prema našim saznanjima zadovoljni kanalom. Naši pretplatnici definitivno mogu očekivati još bolji i još smješniji HBO Comedy u mjesecima koji slijede.

 

Hoće li HBO Digital nuditi mogućnost da se gledaju HD naslovi?

Da. Uskoro planiramo ponudu HBO videoteke tj. HBO Digitala-a upotpuniti i filmovima u HD formatu.

 

Osim kanala HBO, HBO Central Europe emitira i filmske programe Cinemax i Cinemax 2, planirate li ih uvesti na hrvatsko tržište?

Cilj nam je ponuditi Cinemax kanale u našoj regiji u bliskoj budućnosti. Trenutno radimo na prikupljanju sadržaja i reguliranju filmskih prava za spomenute kanale.

 

Zašto u programskoj shemi HBO-a ne postoji program za odrasle?

HBO je obiteljski orijentiran program te se spomenuti sadržaji ne podudaraju s našom programskom strategijom. Međutim, naši pretplatnici su mogli pratiti dvije odlične dokumentarne serije (Pornukopija: Pravi Seks Extra i Život u bordelu) koje su svaka na svoj način istraživale tzv. industriju zabave za odrasle. Tako je Pornukopija zavirila iza kulisa filmske i internet produkcije spomenutih sadržaja, dok se Život u bordelu fokusirao na prostituciju.

 

Koliki je Vaš osobni utjecaj na izbor filmova i serija koje se prikazuju u programu HBO Adria?

Selekcijom filmova za sve naše kanale bavi se Programski odjel HBO Središnje Europe. Dakle, programski odjel odabire filmove za cijelu regiju Središnje Europe. Lokalni uredi imaju pravo ne prihvatiti film ako za to postoji opravdani razlog. Po završetku odabira, lokalni uredi i programski odjel dogovaraju termin premijere i način repriziranja te promocije pojedinog naslova. Dakle, naš utjecaj na sam odabir nije prevelik jer je briga o programu prepuštena profesionalcima iz ovog područja što je i logično. Uglavnom zaslugom naših kolega na HBO-u se prikazuju filmovi najvećih holivudskih studija Warner Bross-a, Sony Entertainment-a, 21st Century Fox-a, Paramounta i drugih.

 

Hrvatski forumaši smatraju da HBO podcjenjuje hrvatske građane izborom filmova i serija. Nekada popularne serije poput Sopranosa i Seksa i grada, koliko se god danas već činile prožvakanim štivom, nisu se prikazale na HBO Adria.

U svakodnevnom smo kontaktu s našim pretplatnicima, i možemo slobodno reći da nismo stekli dojam da se pretplatnici osjećaju podcijenjenima. Pretpostavljam da se ovaj komentar odnosi na to da određeni broj ljudi smatra da bi se filmovi na HBO-u trebali pojaviti odmah po kino premijeri. Nažalost, filmska industrija ne funkcionira na taj način. „Životni vijek“ filma izgleda ovako:

Kino – DVD/VoD – PayTV (HBO) – TV

U ovo se može uvjeriti svatko tko usporedi filmove u ponudi HBO-a s ponudom bilo kojeg pay-tv programa u npr. Njemačkoj ili Velikoj Britaniji.

Podsjetiti ću samo da je HBO već 2006. godine završio s prikazivanjem trilogije Gospodara Prstenova, da nas već ove godine očekuje četvrti nastavak Harry Pottera, treći nastavak Pirata s Kariba, Oceanovih 13 i još puno blockbustera, ali i animiranih filmova poput Happy Feet ili Ledenog doba te vrhunskih HBO serija i dokumentaraca kao i najboljeg od europske i međunarodne filmske produkcije. Naši su pretplatnici prvi u Hrvatskoj mogli vidjeti prethodne nastavke gore navedenih filmova i dalje ćemo se truditi ponuditi im najbolje filmove koje trenutno mogu gledati na televiziji.

Sopranos i Seks i grad nikad nisu prikazani na HBO Adria ne iz razloga što su, kako kažete prožvakane, već zato što su prava na njihovo emitiranje otkupljena prije no što je HBO započeo s radom u našoj regiji. Istina je da su prve dvije sezone Sopranosa dostupne našim pretplatnicima u ponudi HBO Digitala, ali ovdje se radi o kompletnim sezonama koje pretplatnici mogu gledati kad god požele.

Isto kao i kod filmova, naši pretplatnici su već pogledali neke od ponajboljih serija u proteklih par godina. Od Deadwooda preko Svite i Trave do Starog Rima. Ove godine smo odmah po američkoj premijeri prikazali izvrsne Tudore. Zatim je tu bila odlična Californication, druga sezona Velike ljubavi, četvrta sezona 4400, IT-jevci, Najgori tjedan mog života itd. Već u svibnju nas očekuje premijera kontroverzne HBO serije Reci da me voliš (Tell Me You Love Me).

 

Budući da je u medijskom prostoru ljeto mrtva sezona, priprema li HBO kakve programske novosti za gledatelje koji će ljeto provesti uz TV prijamnike?

Na HBO-u ljeto nikako nije mrtva sezona. Ova se tvrdnja nastavlja na gore spomenuti „životni ciklus“ filma. Naime, najveći kino naslovi imaju svoje premijere u ljeto i krajem godine. Kako većina istih ima svoju premijeru na HBO-u nakon cca 12-18 mjeseci tako će i ovo ljeto na HBO-u biti vruće.

Evo nekoliko filmova koji nas očekuju:

 • Ice Age: The Meltdown
 • Meet the Robinsons
 • The Pursuit of Happyness
 • Tsunami: The Aftermath Part
 • Ghosts of Abu Ghraib
 • Ghost Rider
 • Pirates of the Caribbean 3: At World’s End
 • The Sentinel
 • Wild Hogs
 • Blood Diamond
 • Rocky Balboa
 • X-Men: “The Last Stand”
 • Happy Feet

 

HBO sat-multimedia

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Usher Audio

Usher Audio Darko Brlečić u razgovoru s gospodinom Tsai Lien-Shuiem. Nova dimenzija zvuka sa Usher …