27 rujna, 2020 8:39 pm

HAKOM: Na tržištu poštanskih usluga nastavljen trend rasta

Pozitivni trendovi na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj u četvrtom tromjesečju, koji su prisutni unatrag nekoliko godina, nastavljeni su i u 2016. pa je tako rast zabilježen u gotovo svim segmentima tržišta. U odnosu na prethodno tromjesečje ostvareno je 3 posto više usluga, a na povećanje je utjecao rast svih vrsta pošiljaka (pisama, paketa i tiskanica) pri čemu paketske usluge imaju stalan rast od početka godine.

Pojačana aktivnost u četvrtom je tromjesečju zabilježena i u međunarodnom poštanskom prometu, posebno u segmentu prekograničnog prometa paketa, odnosno usluga povezanih s e-trgovinom, pri čemu je broj usluga, u odnosu na prethodno tromjesečje, veći za oko 15 posto. Navedeno povećanje je utjecalo i na rast udjela međunarodnog prometa u ukupnom prometu tako da je preko 8 posto svih poštanskih usluga ostvareno u međunarodnom prometu što je za 10 posto više nego u prethodnom tromjesečju.

Pozitivna kretanja u ostvarenju usluga rezultirala su i većim prihodima od obavljanja poštanskih usluga koji su porasli u odnosu na prethodno tromjesečje, ali i u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast prihoda je zabilježen i na godišnjoj razini tako da je u 2016. ostvareno 5 posto više prihoda nego u 2015., bez obzira što je ukupan broj usluga nešto manji. Rezultat je to većeg broja ostvarenih usluga s nekom od dodanih vrijednosti, odnosno ekspresnih usluga, kojih je u 2016. bilo 9 posto više nego godinu ranije.

Sve navedeno, kao i predviđanja daljnjeg gospodarskog rasta u RH u 2017., ulijevaju optimizam da će i u nadolazećem razdoblju na tržištu poštanskih usluga biti nastavljen pozitivni trend.

Podaci o tržištu poštanskih usluga u četvrtom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) putem poveznice https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Vivo napravio telefon koji menja boju

Pametni telefoni se nude u više različitih boja, sve zavisi koju boju želi korisnik telefona. …