3 prosinca, 2020 9:24 am

Google Play filmovi i TV u HDR-u

Ako sljedeći film koji streamirate na Google Play filmovima i TV-u izgleda sjajnije i živopisnije nego što se sjećate, ne prilagođavajte televizor – vaš je odabrani sadržaj sada u HDR-u.

Google je nedavno otkrio da će njegova usluga streaminga podržavati filmove i emisije u HDR-u (High Dynamic Range), počevši od SAD-a i Kanade, ali možda na kraju dolazi na druga područja poput Velike Britanije i Australije.

Da biste gledali ove odabrane filmove i emisije u svjetlijem, šarenijem obliku, morat ćete ih gledati putem uređaja povezanih s Googleom koji podržavaju HDR. To uključuje televizore s ugrađenim Google Castom, uključujući neke setove tvrtke Vizio, Sony, Toshiba, Philips i druge, kao i Googleov vlastiti Chromecast Ultra.

Kako bi popunio svoju knjižnicu HDR naslova, Google će se udružiti s dva od najvećih filmskih studija na planetu: Sony i Warner Bros. Warner Bros. posebno je rekao da će donijeti dva od svojih najpopularnijih filmova iz posljednjih nekoliko godina – Fantastične zvijeri i gdje ih pronaći i Mad Max: Fury Road – za uslugu u HDR na lansiranju. Google kaže da će na početku biti dostupno samo desetak filmova, ali očekuje da taj broj raste.

Budućnost sadržaja je sjajna

Filmovi i TV usluge Google Play prate korake u programu Netflix i Amazon Prime Video jer su obje usluge dodale podršku HDR-a počevši od 2015. Na hardverskoj strani većina uređaja već podržava format, uključujući i brojne Blu-ray reproduktore od 4K, streaming video boxove od Roku i obje glavne konzole za igre, PlayStation 4 obitelji sustava i Xbox One S i nadolazeće Xbox One X.

Problem do sada u formi koji je nastao bio je spor spleta sadržaja koji još treba donijeti značajnu bujicu žednih HDR TV vlasnika. Netflix i Amazon pokušali su upropastiti tu žeđ, oslobađajući većinu svog originalnog sadržaja u 4K Ultra-HD i High Dynamic Range, ali uzimajući više glavnih studija malo više za ulov.

Drugim riječima, više uređaja i streaming servisa  koji podržavaju format šalju jasnu poruku stvarateljima sadržaja da svijet nije samo spreman za HDR sadržaj, ali to je malo za to.

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Nova društvena mreža Parler uzdrmala SAD

Na tlu SAD pretekao je za kratko vreme TikTok, Instagram i Tviter po broju preuzimanja …