6 srpnja, 2022 9:20 pm

GLAZBENA INDUSTRIJA 9

Bitches Brew

Davis Miles

Autor: Darko Brlečić

Izdanja raznih jazz muzičara uobičajeno je bila na  jednostrukom LP albumu s popratnom slikom samog glazbenika, ili njegovog instrumenta u nekom prostoru. Američki jazz trubač-skladatelj, Miles Davis je išao korak dalje. Prvo je komponirao skladbe s dužim trajanjem, proširio njihovu tonalnu kompleksnost, te sve to objavio na dvostrukom LP izdanju. Da bude stvar još intrigantnija, sve je to začinjeno s nekonvencionalnom omotnicom na kojoj se nalaze dvije egzotične ljepotice u toplom zagrljaju. Za neupućene to je još jedan dvostruki rock album ! Ne, nije nego dvostruki Jazz Rock fusion album .

Dvostruki LP album Bitches Brew je izašao davne 1970 godine  pod etiketom  Columbia Records. Nije mogao proći nezamijećen : prvo- glavna slikovna naslovnica  jednostavno je mamila na pregledavanje ploče, drugo- mali broj skladbi, treće- nerijetko svaka skladba traje preko 15 minuta, četvrto- Miles Davis je napravio otklon od uobičajenog pristupa.

Miles Davis je zaista napravio otklon od uobičajenog , time što je oformio novi kvintet, eksperimentirao s električnim instrumentima i elektroničkim efektima, nešto poput ondašnjih rock sastava. Da, dio rock štiha je prisutan an ovom albumu, ali ne samo, nego I lagani prizvuk španjolskog flamenka (Spanish Key).

Bit ću iskren, teško je odabrati pjesmu koja bi trebala biti izvanredna, zapravo svaka je posebna za sebe. Kompletan album nudi posebno iskustvo slušanja koje se zasniva na stalnoj promjeni dinamike sviranja glazbenika. To je sasvim ok !

Godinu dana nakon ovog albuma, Davisov suradnik gitarista John McLaughlin pokrenut će veliku grupu pod imenom Mahavishnu Orchestra koja će pretvoriti fusion jazz u nove glazbene horizonte.

Zahvaljujući reizdanju albuma Bitches Brew iz 2020 godine, mnogi će moći proširiti svoje glazbeno-kulturološke horizonte.

Miles Davis

 

Miles Davis – truba

Wayne Shorter – soprano saxophon,

Bennie Maupin – bass clarinet

Joe Zawinul – električni  piano – Lijevi

Chick Corea –električni piano – Desni

John McLaughlin – električna gitara

Dave Holland – električni bass

Harvey Brooks –električni bass

Naslov: Miles Davis  Bitches Brew

Tip: 2LP

Nakladnik: Columbia

Godina : 1970, 2020(reizdanje)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

YAMAHA SERIJA 10000

Za svoju obljetnicu od 100 godina postojanja, Yamaha je osim amplifikacije predstavila za ono doba …

Odgovori