20 svibnja, 2022 4:28 pm

GLAZBENA INDUSTRIJA 5

Madama terra

Fausto Mesolella

Autor: Darko Brlečić

Talijanska glazbena kultura je oduvijek bila dobro prihvaćena na ovim prostorima. Dapače, moglo bi se čak govoriti o svojevrsnom utjecaju na glazbeni izričaj Istre, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije. Radio stanice s talijanskim programom su imali kulturološki utjecaj na mlađu populaciju, kreirali su se scenski nastupi i tome slično. Jedina stvar koja je bila svojevrsna nepoznanica je žanr jazz glazbe. Jazza glazba sama po sebi nije mainstream nego se ona više primjećuje kod publike koja ne voli komercijalni pristup umjetnosti, nego više stremi ka nečem intelektualnom.

Fausto Mesolella i album Madame terra su predmet moje kratke opservacije.  Radi se o glazbeniku koji široj javnosti nije toliko poznat, ali je njegov rad i upliv u radove drugih veoma značajan. Iako po njegovim preferencijama se može zaključiti da je on jazz glazbenik, njemu nisu bile strane razne suradnje s drugim glazbenicima i kompozitorima. Bilo je u pratnji pjevača Umberta Napolitana , te sudjelovanje na festivalu San Remo  davne 1981 godine. Sudjelovanje na takvom festivalu značilo je više od klasičnog glazbenog prestiža.

Madame Terra je album koji na neki način odaje počast njegovoj umjetnosti i glazbi. Između ostaloga taj album na  jedan fini način portretira Mesolellu kao glazbenika koji u suradnji s  Mimì Ciaramella (udaraljke) , Vittorio Remino (bas), Ferdinando Ghidelli (čelična gitara) i Stefano Benni (glas). Odslušani album je prepun emocija i topline, malo kad se može ćuti takav pristup glazbi. Nažalost, ovaj album je nastao posthumno, tri godine nakon smrti junaka ove priče- Fausta Mesolelle .

Album Madame Terra je osim SACD izdanja doživio svoju vinilnu verziju proizvedenu u limitiranoj ediciji od 496 primjeraka.

Master ove ploče je realiziran s Ampex ATR 102 (Electronic Tube Ampex model 351-1965), 2 staze, 1/2 inča, 30ips.  Sam mastering za vinil je stvorio Giulio Cesare Ricci koristeći  Signoricci sustav baziran na analognim  i lampaškim uređajima (Neumann lampaški mikrofoni U47,U48,M49).

Naslov: Fausto Mesolella Madama Terra

Tip: 180g LP

Nakladnik: Fone

Godina: 2020

Info: http://fone.it/

 

 

 

  • Reviews

Budite prvi koji će pregledati ovu stavku

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

GLAZBENA INDUSTRIJA 9

Bitches Brew Davis Miles Autor: Darko Brlečić Izdanja raznih jazz muzičara uobičajeno je bila na  …