22 siječnja, 2022 12:57 pm

FOCAL SOPRA N.3

Autor: Darko Brlečić

Focal_sopraN3

Francuski Focal novim samostoječim modelom kompletira seriju SOPRA. Model SOPRA N.3 je perjanica navedene serije. Zvučnik je baziran na zadnjoj iteraciji tehnoloških noviteta.

sopra-visuel-5

Inovacije u Focalu nadilaze tehnološke smjerove. Ponekad tvornička opsesija donosi izvanredan rezultat. Novi alati za analizu materijala, optimizacija ovjesa zvučničkih jedinica, sve to doprinosi novim inovativnim rezultatima. Serija Sopra je plod tih inovativnih rezultata. Baza nove serije se oslanja na dizajn serije Utopia EM. Komponente poput tzv. “složenog sendviča” – W – dizajn zvučničke jedinice, Berilij visokotonac, multi-ferritni magneti, EM dubokotonske jedinice, sve su to dijelovi zvučnika serije Sopra. Linija Sopra je namijenjena entuzijastima koji imaju visoka očekivanja,a ta očekivanja  podrazumijevaju visoke performanse i snažni vizualni doživljaj bez  obzira da li se radi o stereo ili multikanalnim visoko-rezolutnim aplikacijama.

Sopra je kompaktna sa skladnim proporcijama. Prednjom plohom kućišta dominira 69 milimetarska ploča sazdana od sendvič materijala, a sve u svrhu pojačanja inercije i osiguranja stabilnosti rada zvučničkih jedinica. Između gornjeg i donjeg djela kućišta nalazi se poliuretanska komponenta koja omogućuje tzv. “Focus Time” (identična udaljenost svih jedinica od slušatelja). Unutar kućišta nema paralelnih stranica, ali zato tu su mali Helmholtz rezonatori  koji su smješteni na donjem djelu u svrhu sprečavanja vertikalnih stojećih valova.

Implementirani “IHL“(Infinite Horn Loading)  sustav omogućuje Berilij visokotoncu smiren rad , ali i postupno apsorbiranje stražnjih valova kako bi se izbjegla izobličenja. TMD (Tuned Misa Damper) tehnologija se sastoji od optimiziranja profila ovjesa koji kontrolira rezonanciju kako bi se drastično smanjila izobličenja i povećala bas definicija i kvaliteta srednjetonskog spektra.

sopra-n3 (1) sopra-n3 (2)

Najduži zvučnik linije SOPRA, model N ° 3 savršeno kombinira dinamiku, te prostor za optimizaciju i harmonijsko bogatstvo. Ovaj zvučnik posjeduje dva 8¼ inčna woofera koji trebaju pružati bogat i savršeno definiran bass, iako razumne veličine njegov potencijal će doći do izražaja u prostorijama cca 80 m2, tako navodi proizvođač. Srednjetonac od 6 1/2 inča se nalazi pri vrhu kabineta dok ispod njega je famozni Berilijski visokotonac.Novi zvučnik koristi tehnologiju koja je korištena u seriji Utopia EM ,pa time na neki način odskače od svoje konkurencije. Tehnička specifikacija govori da za pokretanje ovog zvučnika je potrebna minimalna snaga od 40 watta ,a maksimalna dopuštena snaga za njega je 400 watta, osjetljivost je 91dB dok impedancija iznosi 8 Ohma. Frekventni raspon ide od 33Hz pa sve do 40kHz. Cijena novih francuskih ljepotana iznosi 17990,00 eura za par.

Info: http://www.focal.com

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

WHARFEDALE ELYSIAN1 I ELYSIAN C

Whrafedale ne treba posebno predstavljati. Ipak on je poput KEF-a i Tannoya starosjedioc na ovim …