lipanj 19, 2018 6:26 pm
Početna / Kolumne / Filmska Industrija

Filmska Industrija

Piše: Darko Brlečić

the-bad-and-the-ugly

THE GOOD,THE BAD AND THE UGLY

Dobar, loš, zao (The Good, the bad, and the ugly) je svojevrsni epski vestern prozvan kao špageti vestern čija radnja se odvija na kraju Građanskog rata. Tri snažna muškaraca su u potrazi za lokacijom na kojoj je zakopano blago (novac) vojske konfederacije. Film je nastao kao završni dio “dolarske trilogije” (Za šaku dolara -1964, Za dolar više-1965 ).

Ove godine se navršava 50-obljetnica od filma koji je završna karika “dolarske trilogije” – The Good,The Bad and The Ugly(1966). Sergio Leone je kroz tu trilogiju prikazao svu brutalnost ljudskog roda u potrazi za blagom koje treba omogućiti lagodan život. Likovi u tim filmovima su naizgled priprosti muškarci, ali dublje gledano veoma slojeviti ljudi.Ono što je u tim filmovima  režiser Leone promovirao je pravilo da perspektiva ograničena na okvire kadra, te time sam režiser dobiva slobodu kreiranja iznenađenja. Osim toga važna komponenta navedene trilogije je prisustvo glazbe u važnim trenucima. Kompozitor Ennio Morricone je skladao popratnu glazbu koja prati i daje dozu određene dramatike glavnim likovima. Filmska radnja snimana je u Španjolskoj za vrijeme Francove diktature. Naime, Španjolski krajolik je u tom trenutku bio idealan za snimanje vestern filmova. Nakon prvih prikazivanja u kinima, film nije pobrao pozitivne kritike jer je za ono doba obilovao mnogobrojnim scenama nasilja. Tek kasnije je kritika taj film kao i ostala dva iz navedene trilogije svrstala u klasike. Nakon tog filma režiser Sergio Leone je ostavio dubok trag u filmskoj industriji dok kompozitor Ennio Morricone nastavio sa svojim glazbenim remek djelima. Glumac Clint Eastwood je postao planetarna zvijezda ne samo kao glumac nego kao i cijenjeni režiser u kasnijem razdoblju.

the-good-the-bad-and-the-ugly

Naslov: The Good, The Bad  and the Ugly
Režiser: Sergio Leone   Glavne uloge: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach , Glazba: Ennio Morricone, Godina : 1966

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Filmska Industrija 3

Autor: Darko Brlečić Once Upon a Time in the West Bilo jednom za Divljem zapadu …