lipanj 3, 2020 2:00 am

Filmska Industrija 4

Autor: Darko Brlečić

Bullit

Šezdesete godine prošlog stoljeća bile su bogate raznovrsnim filmskim žanrovima. U to doba iskristalizirali su se moderni junaci čija će karizma dugo vremena ostati znak dobrih filmskih ostvarenja. Američka kriminalistička drama – Bullit prikazuje pomalo netipična previranja unutar američkog društva. Policija je došla u nesvakidašnju priliku da zatvori jedno mafijaško krilo zahvaljujući mafijaškom doušniku koji je od bivše družine preoteo ni manje ni više nego 2 milijuna dolara. Za čuvanje tog doušnika zadužen je pomalo grub  policajaca Frank Bullit kojeg je u tom filmu utjelovio karizmatični Steve McQueen. Navedena radnja naizgled je jednostavna, no u toj radnji dolazi do kompliciranja zbog ambicioznog političara koji policijsku akciju želi koristiti za vlastitu  promociju. Poznato, zar ne.

Steve McQueen koji utjelovljuje Franka Bullita je naizgled miran čovjek, staložen, ali iza te fasade krije se odlučan čovjek koji na pomalo grub način istjeruje pravdu. Za potrebe filma producent je htio koristiti usluge kaskadera u scenama automobilskih potjera. No, glavni glumac je odbio takvu mogućnost. Naime, Steve McQueen je bio pasionirani ljubitelj auto-moto sporta, te su mu automobilske potjere dobro došle da barem malo ispuca svoj nemiran mačistički duh. Osim ovog filam, Steve McQueen je poznat po ulogama u : Le Mans(1971),  The Gateway(1972), Papillon (1973) i td…

Film je osvojio Oskara za najbolju montažu. Glazbena kulisa je djelo Argentinskog kompozitora Lala Schifrina čija ćemo djela pratiti i u filmovima o Prljavom Harryju (Dirty Harry).

Naslov: Bullit

Režiser: Peter Yates

Glavne uloge: Steve McQueen, Jacqueline Bisset, Robert Vaughn, Robert Duvall

Glazba: Lalo Schifrin

Godina: 1968

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

ANALIZA STANJA

Povratak AV proc/pretpojačala Piše: Darko Brlečić Negdje sredinom devedesetih godina kada su se etablirali prvi …