svibanj 22, 2018 12:19 pm
Početna / Kolumne / Filmska Industrija 2

Filmska Industrija 2

Autor: Darko Brlečić

The Godfather

Kum (The Godfather) je kriminalistička drama, vezana za mafijaške obitelji. Film je snimljen po istoimenom romanu Maria Puza . Priča prati kroniku obitelji u periodu od 1945 -1955 godine, pod patrijarhatom Vita Corleonea, s fokusom na transformaciju nezainteresiranog  obrazovanog sina Michaela Corleonea  u besprizornog okrutnog mafijaškog bossa.

Filmsko remek-djelo Kum ove godine navršava 45 godina od prvog prikazivanja u kinima (1972) .Francis Ford Coppola iako nije bio prvi odabir za režiju (režiju je trebao odraditi Sergio Leone koji je odbio ponudu s izlikom da nije zainteresiran) je na pomalo neobičan način odradio zadatak, vrhunski, jer je film polučio uspjeh, nagrađen s tri Oskara i 8 nominacija.

Likovi unutar same radnje su prikazani vrlo slojevito, tako je glavni lik Vito Corleone koji nije samo vođa mafije, nego je  glava velike obitelji. Njemu je obitelj  veoma važna, novac i prateće privilegije mu nisu toliko važne kao prijateljstvo i lojalnost.  Moram priznati da je Coppola mafijaškoj familiji dao svojevrsne epske proporcije bez dodatnog uljepšavanja. Film obiluje dinamičkim kontrastiranjem likova, prepun je tečne naracije, te sve to prati izvrsna glazbena podloga koju potpisuje Nino Rota.

Nakon ovog filma snimljena su još dva nastavka – Kum II (1974) i Kum III (1990) godine. Francis Ford Coppola je snimio još dobrih filmova, dok njegovi glumci su kasnije postale mega-zvijezde s kultnim statusom.

Naslov: The Godfather
Režiser: Francis Ford Coppola
Glavne uloge: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Talia Shire, Diane Keaton
Glazba: Nino Rota
Godina: 1972

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Filmska Industrija

Piše: Darko Brlečić THE GOOD,THE BAD AND THE UGLY Dobar, loš, zao (The Good, the …

Centar za postavke privatnosti

Zatvorite svoj račun?

Vaš će račun biti zatvoren i svi će se podaci trajno izbrisati i ne mogu se vratiti. Jesi li siguran?