9 prosinca, 2022 7:16 am

FILMSKA INDUSTRIJA 11

Film TOP GUN kao vrhunska promocija za F-14 Tomcat

Piše: Darko Brlečić

 

 

Top Gun  je američka akcijska drama iz 1986. koju je režirao Tony Scott , a producirali  Jerry Bruckheimer – Don Simpson  , u suradnji s  Paramount Pictures . Top Gun Naval Fighter Weapons School mjesto je gdje najbolji od najboljih treniraju kako bi usavršili svoje elitne letačke vještine. Kad pilot borbenog aviona Maverick (Tom Cruise) bude poslan u školu, njegov bezobziran stav i drsko ponašanje dovode ga u sukob s ostalim pilotima, posebno s hladnim i pribranim Icemanom (Val Kilmer). Ali Maverick se ne natječe samo za najboljeg borbenog pilota, već se bori i za pozornost svoje lijepe instruktorice letenja, Charlotte Blackwood (Kelly McGillis). Film obiluje efektima i posjeduje solidnu glazbenu konturu. Između ostaloga on je za ono doba bio svojevrsni pogled na hladni rat između zapada i Sovjetskog Saveza. Savršena promocija za F-14 Tomcat ! No, kakav je to avion bio za ono doba čitajte  u kratkom opisu u nastavku.

F-14 Tomcat je predstavljen davne 1972 godine, a u službi je od 1976 pa sve do 2006 godine. U početku namijenjen za zamjenu zastarjelog McDonnell Douglas F-4 “Phantom”(koji je zadnje pojavljivanje imao 1991 u Zaljevskom ratu), F-14 brzo je dobio svoje oznake kao vodeći mornarički lovac američke mornarice za nadmoć u zraku. Zrakoplov je također obavljao i druge vitalne zadaće, uključujući presretanje obrane flote i taktičko izviđanje. F-14 će se koristiti tijekom 2000-ih, službeno je povučen iz američke mornarice 2006. F-14  je koristio Infracrveni noćni sustav za navigaciju i ciljanje na niskim visinama (LANTIRN) koji omogućuje isporuku različitih laserski navođenih bombi za precizne udare u borbenim misijama zrak-zemlja i procjenu oštećenja u bitkama, te je također bio opremljen svojim takozvanim sustavom brzih taktičkih slika (FTI) koji mu je omogućio odašiljanje i primanje slika ciljanja/izviđanja tijekom leta kako bi pružio mogućnost vremenski osjetljivih napada.

Posebna zanimljivost ovog zrakoplova je varijabilnost krila od 20 stupnjeva pa sve do 68 stupnjeva za vrijeme boravka u zraku u svrhu dobivanja najboljih mogućih karakteristika leta pri velikim i malim brzinama. Takav sustav je bio prilično kompliciran i financijski veliki trošak za održavanje. Ugrađeni motori na F-14 nisu bili koncipirani za takav tip zrakoplova već su bili namijenjeni za bombarder F-111. Dakle, neprikladni za zračne bitke. Naoružanje je uključivalo razne konfiguracije u obliku zrak-zemlja (MK-80 serije GP bombe, LGB i JDAM), te projektile tipa zrak-zrak AIM-9, AIM-54 i kazetne bombe. Tu se između ostaloga nalazio jedan 20 milimetarski top sa  šest cijevi (M61A1 Vulcan Gatling).

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Ludilo vs Glazba

Autor: Darko Brlečić Glazba je zvonka radost. Tako je svojedobno glasio promotivni slogan za promociju …

Odgovori