19 rujna, 2021 3:44 am

FILMSKA INDUSTRIJA 10

Autor: Darko Brlečić

GREYHOUND

Ratnih filmova na velikom ili malom platnu nikad dosta, zar ne? Ovakvo pitanje traži jednostavan odgovor. On glasi : Da, nikad dosta. Naime, ljudski rod je sklon zaboravljanju vlastitih grešaka iz prošlosti, da bi nakon izvjesnog vremena netko snimio film na tu temu i podsjetio ljude da dobro promisle o svojem postojanju odnosnu funkcioniranju.

Greyhound je film o ratnim dešavanjima iz davne 1942 godine na Sjevernom djelu Atlantika između njemačkih podmornica  i konvoja savezničkih brodova koji su plovili prema Liverpoolu. Dakle, tijekom plovidbe prema Liverpoolu, konvoj pod oznakom HX-25 koji se sastojao od 37 savezničkih brodova , unutar čije se flote nalazili trgovački i ratni brodovi odjednom će  uploviti u vode koje više nisu pod nadzorom savezničkih aviona, pa će vrlo brzo doći do sukoba s njemačkim podmornicama koje će prvo napasti trgovačke-opskrbne brodove a zatim na red će doći vojna pratnja.  Konvoj predvodi razarač USS Keeling s radijskom oznakom Greyhound ,  čiji je kapetan zapovjednik Ernest Krause (Tom Hanks) iz američke mornarice, zatim britanski razarač    HMS James s radijskom oznakom Harry,  kanadska korveta HMCS Dodge s radijskom oznakom Dicky .

Za vrijeme plovidbe, radio-operater Greyhounda  locira prisutnost neprijateljskih podmornica ,koja će nagnati Krausa da laganim manevrom se odvoji od konvoja, a time na neki način pokuša presresti plovilo u svrhu spašavanja ostatka konvoja. Naravno, kako to biva u životu, ništa ne ide baš po planu, da bi dodatno sve zakompliciralo loše vrijeme i izuzetno nemirno more koje će omogućiti podmornici brzi zaron prije nego bude fizički primijećena. Nakon ponovnog sonarnog otkrića, zapovjednik Krause nalaže ispaljivanje dubinskih bombi koje će na kraju rezultirati uništenjem podmornice. Iako je zadatak izvršen, Krasuse ne pokazuje znakove nekog zadovoljstva i veselja zbog uništenja neprijateljskog plovila. Naprotiv, na njegom licu se može razabrati smirenost iza koje se krije zabrinutost koja plod dubokog promišljanja, jer ipak on je vjernik koji se ne veseli tuđoj nesreći premda ona bila nužna(ratna situacija). Kako je plovidba odmicala sve dalje tako su postali učestaliji napadi ostalih nacističkih podmornica koje su u to doba znale formirati tzv. vučji čopor. Za vrijeme bitke jedan od brodova iz pratnje je pogođen i na kraju tone. Ta situacija je Krausea natjerala da preko radijske veze zatraži pomoć od Admiraliteta, koja će se nešto kasnije manifestirati u obliku zračne potpore Britanskog RAF-a, te će neke podmornice biti uništene a ostale će se kroz dubine razbježati.

Za razliku od dasadašnjih ratnih filmova, ovaj je hladan, tmuran, većina radnje se odvija na otvorenom moru gdje visoki valovi i hladnoća jednostavno onemogućuje promatranje obzorja i praćenje situacije. Zapravo da budem iskren, radnja je prilično hladno-realistički kreirana, jedina ljepota su smireni dijalozi među posadom i zapovjednicima.

Početkom prošle godine film je trebao biti prikazan u američkim kinima, a zatim u europskim. No, zbog Korona virusa i svega ostalog to je odgođeno, da bi se znatno kasnije film  pojavio u tzv. digitalnom obliku.

Za ljubitelje kvalitetnog surround zvuka, ovaj film je snimljen u 7.1 tehnici. Topla preporuka..

Naslov: The Greyhound

Glumci: Tom Hanks, Stephen Graham, Rob Morgan, Elisabeth Shue

Bazirano na literarnom predlošku: The Good Shepherd od C.S. Forestera

Redatelj: Aaron Schneider

Godina: 2020

 

 

 

 

 

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

GLAZBENA INDUSTRIJA 8

ANXANUM Andrea Castelfranato Autor: Darko Brlečić   S vremena na vrijeme mi u ruke dopadne …