27 listopada, 2020 6:21 pm

Facebook satelit spreman za lansiranje

Dragan Arunović

Facebook / PointView test “Ahtena” trebao bi se lansirati sa raketom Ariane 24. ožujka, kada to budu vremnske prilike dopustile. Satelit je samo jedan od desetaka malih satelita koji će taj dan lansirati raketom Vega iz French Guiana .

Satelit je  eksperimentalni. Teži samo 150 kilograma, izgradili su ga SpaceSystems / Loral (danas dio Maxar tehnologije), a zasnovan je na SSL-ovom malom SSL-100 modelu s prijenosom koji radi u E-opsegu (60-90 GHz). E-opseg obećava mnogo brže brzine prijenosa podataka sa brzinama preuzimanja (do prijemnika) od 10 Gb / s i kapacitetom nadolazeće veze od 30 Gb / s.

Očekivalo se da će  prvi satelit biti lansiran 2019. godine, kako je rećeno u izvješću FCC-a. To izvješće kaže: “PointView ima za cilj isprobati može li se sustav […] koji koristi spektar E-opsega koristiti za pružanje fiksnog i mobilnog širokopojasnog pristupa u neosiguranim i nedovoljno pokrivenim područjima.”

PointView je osnovan 2017. godine i podružnica mu je Facebook.

Ovom jedinstvenom satelitu, posebno s obzirom na njegov E-opsežni prijenosni sustav, morat će se pridružiti mnogi, stotine odgovarajućih satelita za isporuku globalne usluge.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Super Tennis HD napušta poziciju 13E

Loše vest za ljubitelje tenisa.Italijanski FTA sportski kanal fokusiran na tenis – SuperTennis HD, posvećen …