29 rujna, 2023 8:09 am

Facebook dodaje namjensku karticu videa kao dio velikog redizajna za live-streaming

Autor: Mateo Jagodić

fb3

Prije malo više od godinu dana započela je prava video revolucija koju su predvodili Snapchat, Meerkat i Periscope. Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg kaže kako je postao opsjednut ogromnim potencijalom live-streaminga. Nakon uvođenja mogućnosti za emitiranje uživo svim korisnicima u prosincu danas tvrtka uvodi niz nadogradnji dizajniranih kako bi live video postao ključni dio Facebooka.

Ako Vas zanima koliko ozbiljno se Facebook primio posla samo pogledajte dodatak u aplikaciji koji omogućava pronalaženje i pohranu videa. Kartica uključuje različite dijelove za emitiranje događaja oko svijeta i emisijama od strane svojih prijatelja i stranica koje slijedite. Također možete tražiti videa po temi. Facebook kaže da kartica stiže na “vrlo mali postotak” korisnika; dok ostali moraju pričekati.

Facebook će plaćati da da potakne live-streaming

Još jedan dokaz koliko je Facebook ozbiljan je to da će plaćati oglašivačima da objave određen broj live videa mjesečno. S obzirom na veću količinu Facebooka publike, potez mogao ugroziti rast Periscope-a, koji ne plaća bilo kojeg od njegovih oglašivača. Sve te značajke omogućuju Vam da emitirete više live videa. Od sada možete emitirati uživo i unutar grupe što je savršeno za obitelji ili za Vaše društvo koje nije u blizini. Još jedna novost je da od sada možete pozvati prijatelja da i on pogleda live video koji Vi upravo gledate. Facebook će nastojati poboljšati intekakciju unutar emitiranja jer ovako osoba koja emitira “galami u prazno”.

“Posuđivanje” od Periscope-a

Periscope je nasreću već pronašao riješenja za neke od problema na koje je Facebook naišao. Baš kako je na Periscope-u moguće pokazati interes za emitiranjem slanjem slanjem velikog broja srca,tako će i Facebook omogućiti da lajkate stream nekoliko puta kao i slanje ostalih emocija. Samo u slučaju da to nije dovoljno Periscope značajke za Vas Facebook je također prisvojio njegovu kartu emitiranja. Na taj način moći ćete saznat odakle osoba emitira a zatim kliknuti na ikonu da bi gledali video. Ova značajka zasada će biti dostupna samo na desktopu.

Nakon kasnog starta,nagli izlazak

Uzevši sve zajedno u obzir Facebook je jako požurio sa lansiranjem novih značajki. Nitko iz kompanije ne tvrdi da pogrešaka neće biti ali garantiraju da će smetnje i pogreške biti što prije otklonjene. No ovakva žurba je dokaz kako je Facebook zakasnio u odnosu na konkurenciju jer Snapchat,Twitter i YouTube već neko vrijeme omogućuju live prijenos videa.

Facebook postaje interaktivni medij koji zahtijeva Vašu punu pozornost. Do sada ste mogli “ubiti vrijeme” bilo da sjedite na kavi negdje ili se vozite javnim prijevozom i sve uz malu potrošnju podataka. Live video, s druge strane, zahtijeva da stavite svoje slušalice tako da možete čuti što se govori u videu. Dakako video može povećati Vaše troškove ako niste spojeni na Wi-Fi mrežu. Ostaje nam da vidimo daljnji razvoj situacije i obavijestiti ćemo Vas ako bude novosti.


Vezani članci:

Novi Facebook update u najavi

Facebook uvodi prikaz vremenske prognoze pri mobilnoj inačici

Skrivena igrica na Facebook Messengeru

Komentari

comments

O Mateo Jagodić

Pročitaj i ovo

Napredne digitalne usluge kao odgovor na potrebe korisnika

Andrija Jovićević Sve što korisnici žele odsad na jednom mjestu A1 Hrvatska predstavila je inovativne …