20 svibnja, 2022 4:06 pm

Efikasni media player- TEST

Mi TV Stick

Autor: Darko Brlečić

Moj prvi susret s media reproduktorima datira još iz 2007 godine. U to vrijeme nije bilo dostatne optimizacije ugrađenog čipa, pa su mnogi vrlo često zapinjali u radu, a i u čitanju zapisa s USB pohrane. Od tada pa sve do danas mnoge stavke su evoluirale u pozitivnom smjeru. Moju malenkost je na test dopao model iz produkcije XIAOMI – Mi TV Stick .

Estetska komponenta

Mi TV Stick po dizajnu odskače od klasičnih media playera. Kućište je sazdano čvrste plastične mase s utisnutim logotipom kompanije. Vrlo je lagan u ruci, ali zato ne odajem dojam jeftinoće.

Tehnička opremljenost

Unutar ovalnog kućišta se nalaze četverojezgreni Cortex A53 procesor , ARM Mali-450 GPU, 1 GB RAM-a i 8 GB pohrane za eventualno pohranjivanje raznih aplikacija, ovisno o potrebama korisnika. Specifikacija zvuči dosta skromno. No, da li je to zaista tako vidjet ćemo u nastavku ! TV Stick radi u 1920×1080 (FHD) razlučivosti. U eri velike potražnje 4K televizora ovo zvuči pomalo čudno ? Ne mora tako biti. Naime, dobar dio današnjih televizora može vršiti upskejling s niže na višu rezoluciju, pa u tom svjetlu ne vidim nikakva ograničenja.

U paketu s media playerom dolazi daljinski upravljač koji funkcionira na principu Bluetooth povezivosti. U odnosu na uređaj daljinac je nešto veći, zapravo malo dulji. Na njemu se nalaze bazne funkcijske tipke, te posebne tipke za Google Assistant, Google Play, kao za popularne servise tipa -Netflix i Amazon Prime Video. Ovo troje navedenih jamči dugotrajnu zabavu.

Operativni sustav koji koristi ovaj TV Stick je Android – iteracija 9.0, što u praksi znači dugotrajni rad kao I mogućnost implementacije raznih programskih playera, nešto poput KODI ili slično. Naravno, sve to ovisi Koliko je potencijalni korisnik zahtjevan i sposoban za dodatnu softwersku nadogradnju, odnosno implementaciju novih servisa i aplikacija.

Performanse

Spajanje Mi TV sticka na tv sam uradio bez paljenja uređaja kako ne bi došlo do prikrivenog  kvarenja koje često zna desiti kasnije u radu. Naime, mnogi korisnici pa neki  moji kolege iz drugih medija vrlo često spajaju razne uređaje na televizore u toku radnog procesa. Da budem malo precizniji -mali napon od cca 5 volta može prouzročiti štetu na elektroničkim sklopovima na duge staze, što u konačnici može završiti veoma skupom servisnom radnjom, a to vjerujem nitko ne želi.

S obzirom na to da ovaj TV Stick radio preko bežične mreže, morao sam ga upariti s kućnom računalnom mrežom i pustiti da učita tražene podatke. Sve se dosta brzo odvijalo kao I pojava poznatih video servisa na njegovom sučelju. Brzina pretraživanja je iznad očekivanja, iako se po priloženim specifikacijama to ne bi dalo zaključiti. Izgleda da su u kompaniji XIAOMI napravili jako dobar posao s optimizacijom softwera i ugrađene elektronike.

Slikovne i zvučne performance su odlične.Slika s Netflixa i Amazon Prime Videa ostaje vrlo dojmljiva,  kontrast  unutar tamnijeg spectra boja je vidljiv, detalji I teksture na pokretima objekata su dibranodobrano  iznad prosjeka, a sve to upotpunjuje dobar i dinamičan zvuk. Također treba napomenuti da nisam  primijetio  nikakvo trokiranje u radu iako  Wi-Fi signal nije konzistentan kao žičana varijanta. Zadovoljan sam brzinom odziva kod pretraživanja  unutra samog sučelja. Na kraju balade topla preporuka…

Tehničke specifikacije:

Mi TV Stick

O.S : Android 9.0

RAM: 1GB

Pohrana: 8GB

Procesor: Quad-core Cortex-A53 processor with Mali-450 GPU

Bluetooth: Da, 4.2

Wi-Fi: Da

HDMI: Da

Micro USB: Da

Dolby Audio: Da

DTS Surround: Da

Pilot: Classic  Remote

Prosječna maloprodajna cijena: 299,00 kn

Ustupio:
GIRITECH
Jaruščic 9A
10000 Zagreb

Ukupan dojam:

Dizajn I kvaliteta izrade: 9.0

Kvaliteta slike: 9.0

Kvaliteta surround zvuka: 9.0

Kvaliteta striminga: 9.0

Povezivost: 9.0

Uloženo/dobiveno: 9.0

Za iznos od 299 kuna dobiva se perfektni mali prijenosni media player s kojim se možeunaprijediti stari televizor ili  dodatno nadograditi televizor koji ne posjeduje Android pametnu paltformu.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

LG-ev napredni infotainment

Piše: Darko Brlečić Najnoviji premium infotainment sustav (IVI) kompanije LG Electronics (LG) bit će središnja …