24 listopada, 2021 5:27 pm

DVB UHD-1 specifikacije za televizore

Na 87. sastanku DVB Upravnog odbora (SB) su odobrene važne izmjene i ažuriranja za tri DVB specifikacije. Ovaj razvoj označava završetak tekuće generacije specifikacija za televizor visoke razlučivosti – DVB UHD-1.

DVB UHD-1 pokriva elemente za poboljšanje kvalitete video i zvuka za emitiranje TV usluge. Uz UHD (4K) razlučivost i širi prostor boja, ti elementi uključuju High Dynamic Range (HDR) za povećane omjere kontrasta, visoku brzinu okvira (HFR) za oštrije slike pokretnih objekata i Next Generation Audio (NGA) za podrška audio shema temeljenih na objektima ili sceni. Revizija i ažuriranja odnose se na DVB-DASH, audiovizualno kodiranje i bitmapped titlove.
Usvojena je revizija ETSI TS 103 285, DVB MPEG-DASH profil za transport DVB usluga preko IP-based mreža. Dodaju sljedeće nove značajke: pružanje žive tekstualne poruke i prezentacije za uporabu s Hybrid Digital Radio; podrška za povezivanje interaktivnih aplikacija s uslugama emitiranja koje isporučuje DVB-DASH; HDR; HFR; NGA.

Također su odobrene izmjene i dopune TS 101 154, DVB video i audio kodiranje specifikacija. Izmijenjena specifikacija sadrži H.264 / AVC i HEVC video usklađenosti  za uporabu s MPEG DASH. One su usklađene s točkama usklađenosti kodeka emitiranja, podržavajući sličan skup značajki, ali uzimaju u obzir specifične zahtjeve prilagodljive isporuke brzine prijenosa putem IP mreža.

Na kraju, odobrene su izmjene i dopune sustava DVB titlova (ETSI EN 300 743). Oni dodaju eksplicitnu potporu titlovanju za UHD TV usluge, kao što je definirano u ETSI TS 101 154 i ETSI EN 300 468. Najnovija verzija uvodi tehnička proširenja koja su specifično za kodiranje objekata za titlove s progresivnim skeniranjem i sposobnost pružanja podnaslova CLUT (Color Look- Up Tablica) za sustave boja koji nisu ITU-R BT.601. Novi kodiranje objekta s titlovima za pretragu progresivnog skeniranja omogućuje pretvorbu titlova iz odgovarajuće kodiranih PNG datoteka. Specifikacija titlova temeljena na bitmabi nadopunjena je specifikacijom titlova temeljenom na TTML, nacrtu EN 303 560, koju je SB odobrila u srpnju 2017. godine.

Prema Peter MacAvock, predsjednik DVB, UHD je ključni dio mnogih portfelja televizijskih kuća. “DVB je neumorno radio kako bi dovršio sveobuhvatan skup specifikacija za UHD. Dok se posao nastavlja, DVB je siguran da emiteri mogu samouvjereno implementirati UHD na temelju svojih specifikacija “, dodao je.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Turski kanal Lider TV uskoro na satelitu Turksat 42E

Regionalna televizijska stanica Lider TV iz Turske uskoro počinje emitovati za  Evropu u zapadnom snopu …