18 lipnja, 2021 9:58 am

DSNG scena se mijenja

Tihomir Divjak

Autor: Tihimir Divjak

Klasična DSNG oprema sa kojom se ostvaruju neposredni, direktni prenosi posredstvom satelita,  primjenom TDMA u Ku frekvencijskom opsegu je korisna i dosta skupa. Zakup kozmičkog segmenta u ovom frekvencijskom opsegu, čak i primjenom efikasnih više-mjesečnih tarifa i zakupa je znatno velik. Pored toga proces rezervacije kapaciteta, koordinacija sa NOC kontrolnim centrom i uspostavljanje veze zahtijevala je dodatnih 30 minuta, prije stvarnog prijenosa.

Korištenje suvremenog  snažnog i po kapacitetu izrazito velikog satelita KASAT, koji radi u (30/20 GHz) KA frekvencijskom opsegu, ovi servisi postaju znatno jeftiniji i efikasniji. Satelit je postao operativan maja 2011. godine, nalazi se na orbitalnoj poziciji 9 E, ostvaruje jedno-vremeni širokopojasni pristup Internetu, za potrebe multimedija, osiguravajući mogućnost Internet priključka bilo gdje. KASAT ima ukupno 82 snopa, koji aproksimiraju i zamjenjuju regionalno euromediteransko pokrivanje, uz primjenu  efikasne „frequency-reuse“ tehnike u cijeloj zoni servisa. Snopovi su širine 300 km i osiguravaju veliku snagu za emitiranje. Za uspostavljanje veze koristi se dvosmjerna, interaktivna, zemaljska „Tooway“ oprema sa antenama obujma 0,75 ili maksimalno 1,2 m.

DSNG 1m

U međuvremenu Ku DSNG oprema, za izvještavanje sa terena, je zamijenjena  primjenom „back-packs“ opreme – specijaliziranih ruksaka, koje ostvaruju prenose posredstvom 3G, odnosno 4G mreža mobilnih telefonskih operatora. Njihovo značajnije korištenje je vezano za probleme ne pouzdanosti rada mreža, kvalitetom, kapacitetom i ukupnom cijenom prijenosa.

Posljednja tehnološka novina u oblasti satelitskog DSNG prijenosa je „NewsSpotter“ DSNG oprema, kojom se posredstvom satelita KASAT za Internet multimedija potrebe, primjenom IP protoka za profesionalne video servise, ostvaruje nesmetane prenose vijesti, podataka, događaja „uživo“ neposredno sa mjesta događanja. Ovo se ostvaruje primjenom SD/HD MPEG-4 video kompresije, uz primjenu  DVB-S2/IP protoka. Njihovim  korištenjem, bilo da li su antene automatski pozicioniraju ili se ručno usmjeravaju, znatno se smanjuje vrijeme instaliranja i pripreme, rezervacije i uspostavljanja veze. Sistem najave prijenosa je također poboljšan, prijenos se može započeti skoro istog trenutka, omogućujući dvosmjerni širokopojasni IP saobraćaj posredstvom satelita, kao i optičke okosnice, do dodijeljene korisničke adrese IP, za povezivanje bilo koje vanjske lokacije sa studijem, odnosno za osiguranje među studijske razmjene. Na raspolaganju je i komunikacijska veza sa ekipom na terenu, kontrolno-mjernim NOC centrom, kao i lokalna kontrola kvaliteta video signala.

dsng1Svakom korisniku je osiguran pristup za uspostavljanja veze preko OSS Web portala, uz neposredni buking i u posljednjem trenutku, omogućujući korisniku da ostvari trenutan i direktan zakup kapaciteta.

Uređaji su podesni i za duže, sportske prenose, a naročito su pogodni za male – „mini“ sportske lige. Podržavaju se prenosi i sa tri kamere jednovremeno.

Uređaji mogu biti fiksni ili prenosivi i mogu da ostvare vezu unutar nacionalne teritorije, ili iz bilo kojeg dijela Europe.

Pored osnovne namjene za potrebe „živih“ RTV prijenosa, „NewsSpotter“ uređaji se koriste za potrebe press agencija, sigurnosnih službi, sistema za uzbunjivanje i druge potrebe, uz trenutno uspostavljanje dvosmjerne IP veze sa mjesta događanja.

DSNG 2m

Prijenosi se ostvaruju posredstvom suvremene EFP opreme, kao i SDI kamerama, koje su znatno jeftinije od profesionalnih kamera prethodnih generacija. Novi video sadržaj se u vidu elektronskih fajlova smiješta – storidžu i mogu se reproducirati i emitirati i na PC ili MAC platformama, primjenom ICT thenologije, osiguravajući znatno jednostavniju razmjenu vijesti i događaja, posredstvom IP mreža. Suvremeni „NewsSpotter“ uređaji koji ostvaruju visoko kvalitetne video prijenose uživo, su odlična zamjena za korištenje skupih starih DSNG OBV reportažnih kola. Ukupna ušteda po prijenosu je nekoliko do ukupno 15 puta, kada se usporede isti rezultati prijenosa.

PRAVNE PRETPOSTAVKE I REGULATIVA

Nema pravnih prepreka za uvođenje satelitskog širokopojasnog Interneta u KA frekvencijskom opsegu.

U svim zemljama Evrope Internet priključak ima status opće potrebe – javnog dobra i sastavni je dio normalnog čovjekovog prava da bude informiran i „u-vezi“. U pojedinim zemljama ovo je dio nacionalne regulative na osnovu EU preporuka. Korištenje satelitskih komunikacija u tom smislu je efikasno, optimalno i najbrže rešenje za premošćenje digitalnog jaza i u nerazvijenim dijelovima EU.

Sva pitanja u oblasti telekomunikacijske regulative u ovoj oblasti su potpuno razriješena i usvojena od strane odgovarajuće CEPT preporuke ECC/DEC/(06)03 (HEST), odluke koje su obvezujuće kako za RATEL, tako i ostale telekomunikacijske agencije u regiji. Po ovoj odluci „Tooway“ zemaljska oprema nema status radio-stanice, jer omogućuje neposredni Internet priključak.

TEAM:MEDIA MULTIMEDIA AGENCIJA

Jedan od najmlađih satelitskih teleport operatora u Evropi TEAM:MEDIA iz Sarajeva, zvanični partner EUTELSAT-a za JI Evropu, je ujedno glavni promotor i operator NewsSpotter opreme za izvještavanja sa terena u našoj regiji posredstvom satelita KASAT.

DSNG 4

Njihov najznačajniji doprinos ostvaren je tokom katastrofalnih poplava u svibnju 2014. godine. Ostvarili su preko 50 prijenosa u živo na cijelom poplavljenom prostoru BiH za potrebe Hayat TV, RTRS i FTV. Potvrđena je efikasnost, ekonomičnost i raspoloživost rada NewsSpotter sistema, kao i pouzdanost prijenosa posredstvom KASAT i u najtežim klimatskim uslovima. Na taj način predočili su nažalost svu veličinu katastrofalnih poplava gledaocima u BiH i u svetu, događaja koji se uz najnovije klimatske promjene nažalost često ponavljaju.

Interesantno je da se ukaže na činjenicu da sva elektronska oprema neophodna za usmjeravanje, koordinaciju sa Kontrolnim centrom, realizaciju prijenosa staje u ne baš prostrani prtljažnik Mini Morisa.

DSNG 3Mali crveni Mini Moris ispunjava i jednu dodatnu misiju. Po pozivu mladi i agilni stručnjaci TEAM:MEDIA ostvaruju predstavljanje mogućnosti rada za zainteresirane potencijalne korisnike. Tako je krajem oktobra ostvarena uspješna prezentacija mogućnosti prijenosa TEAM:NESSPOTTER-a za potrebe RTV Vojvodine u Novom Sadu. Prisutni tehnički stručnjaci, novinari i urednici su se neposredno uvjerili u kvalitetu i brzinu realiziranih eksperimentalnih prijenosa. Od emitiranja sa ulice ispred zgrade TVV, sklapanja i rasklapanja opreme i prelaska na drugu lokaciju preko puta Petrovaradinske tvrđave i uspostavljanja nove veze prošlo je 10 minuta. Bila je to izuzetno dobra i lijepa demonstracija rada ove suvremene opreme.

Više informacija možete dobiti od Tihomira Divjaka (tihomir@emedianetwork.tv)

Tihomira Divjaka mogli ste ćuti na kongresu “Budućnost TV-a u novim je tehnologijama

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kurdska AVA Entertainment HD napustila Hot Bird 13E

Kurdska televizijska stanica AVA Entertainment HD zaustavila je emitiranje putem satelita Eutelsat Hot Bird 13C …