1 veljače, 2023 9:43 am

Discovery je stvarao dokumentarac o najdominantnijoj vojsci čimpanzi na Svijetu

Pincer looks off.

Duboko u džunglama Ugande

Novi dokumentarni film Discovery Channela, Postanak majmuna ratnika, govori o čimpanzama iz Ngogo centra za istraživanje u nacionalnom parku Kibale u Ugandi, koja je ujedno najveća poznata zajednica čimpanzi u svijetu. Gledatelje prvenstveno upoznaje s četiri dominantne čimpanze „ratnika“ koji vladaju zajednicom zahvaljujući svojoj golemoj snazi i strateškim savezima. Materijal za film je prikupljan i sniman kroz period od 23 godine – od vremena kad su čimpanze bili mladunčad, preko odrastanja i na kraju stasanja u dominantne jedinke. Postanak majmuna ratnika daje novi i necenzuriran pogled na ove veličanstvene, a ponekad i zastrašujuće životinje. Redatelj je James Reed (Jago: A Life Underwater), dobitnik nagrade Jackson Hole Wildlife Film Festivala, a premijera filma Postanak majmuna ratnika zakazana je za  nedjelju 5. ožujka u 22:00 na Discovery Channelu.
Istraživači koji su davne 1993. godine prvi počeli proučavati i snimati ove majmune, željeli su dokučiti kako se formirala zajednica čimpanzi tri puta veća od prosječne skupine, i istovremeno daleko veća od bilo koje druge skupine ikad otkrivene. Nakon više od dva desetljeća predanog rada istraživača i sjajnih arhivskih snimki koje su nadopunjene novim posebno snimanim materijalom – ovaj dokumentarni film pruža revolucionarni uvid u ponašanje životinja, a možda čak i u ljudsku evoluciju.
Nakon nekoliko tjedana promatranja grupe, postalo je jasno kako se ovdje događa nešto neobično“, rekao je profesor John Mitani. “Jednostavno morate držati oči širom otvorene. Čimpanze su zanimljive životinje i ako im dopustite, one će vam ispričati svoju priču.
Upoznajte majmune ratnike:
Hare je prva Ngogo čimpanza s kojom su istraživači uspostavili značajan kontakt; njegovo povjerenje i znatiželja su premostili jaz između ljudi i čimpanzi te istraživačima pružili uvid u tajni svijet ovih životinja. Iako uživa status visoko rangiranog mužjaka sa značajnim utjecajem u grupi, Hare je istovremeno opterećen osjećajem za moral.
Pincer je srednje rangirani mužjak, fizički najviše nalik čovjeku. Njegova moć i uspjeh su otkriveni tek nakon njegove smrti, kada je genetsko testiranje pokazalo kako je upravo on otac najvećeg broja potomaka u odnosu na sve druge alfa mužjake Ngogoa. Ovo otkriće dovodi u pitanje sva prethodna razmišljanja o hijerarhijskoj dominaciji kod čimpanzi.
Ellington je ‘zapovjednik ophodnje’ – ima potpuno jedinstvenu osobnost, a ujedno je i Hareov najbolji prijatelj. Ellington je poboljšao načine lova i napada na suparničke skupine, što je u konačnici dovelo do dramatičnog širenja teritorija Ngogo čimpanzi.
Bartok je najuspješniji mužjak u povijesti grupe. Fizički mala čimpanza, ali izvrstan političar i taktičar, vladao je pomoću dobro čuvanih koalicija s agresivnim i odanim članovima unutar grupe.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Španija: FTA TV gledanost opada,raste pay-TV

Gledaoci u Španiji provode sve manje vremena gledajući besplatne programe i provode više vremena gledajući …