2 prosinca, 2021 1:15 pm

Digitalizacije stare gradske jezgre Šibenika

Microsoft, Span i Društvo Juraj Dalmatinac

Microsoft Hrvatska, Span i Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac danas su u Zagrebu predstavili projekt informacijskog sustava kulturno povijesne cjeline Šibenika – Geonucleus.Si. U informacijskom sustavu Geonucles.Si, svakoj građevini stare gradske jezgre Šibenika pridružena je odgovarajuća informacijska kartica s osnovnim informacijama i konzervatorskim smjernicama. Rješenje je, prema potrebama Društva Juraj Dalmatinac, temeljeno na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Azure, koje je u procesu donacije od strane Microsofta. Razvoj, implementaciju i prilagodbu rješenja provodi tvrtka Span, te će pomoći društvu u prvim koracima korištenja rješenjem, ali i samom platformom Azure.

Imajući u vidu problematiku i definirane ciljeve projekta, Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac odlučilo se za implementaciju rješenja temeljenog na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Azure, koje će potrebama projekta prilagoditi i u potpunosti provesti tvrtka Span. Microsoft Azure je izabran kao idealna platforma za izvedbu projekta zbog svoje produktivnosti, prilagodljivosti, inteligentnih aplikacija te povjerenju koje mu daje poslovna zajednica.

Kad se u potpunosti završi rad na programiranju i izradi portala, projektom Geonucleus.Si postignut će se brojne pogodnosti:

  1. Unapređenje sustava

– za izradu konzervatorskih studija i podloga
– za dokumentiranje i praćenje stanja
– za izradu planova i programa korištenja
– za upravljanje kulturnim dobrima

  1. Poboljšanje primjena standarda vezanih uz sadržaj i način izrade stručne konzervatorske dokumentacije
  2. Uspostava sustava i standarda

– evidencije i inventarizacije kulturnih dobara uz kontinuirano istraživanje, dokumentiranje, vrednovanje i praćenje stanja kulturnih dobara

  1. Poštivanje načela o pravu na pristup informacijama sukladno zakonu:

– načelo javnosti i slobodnog pristupa
– načelo pravodobnosti, potpunosti i točnosti informacija
– načelo jednakosti
– načelo raspolaganja informacijom

U okviru projekta do sada je obrađeno oko 330 objekata. U konačnici, sustav će biti javno dostupan u obliku internetskog portala, putem kojega će se transparentno, brzo i precizno nuditi informacije koje će olakšati održavanje objekata ili investiranje u staru gradsku jezgru.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

FBI na meti hakera

Grupa hakera koja je u oktobru provalila u mejl nalog šefa CIA Džona Brenana, izbegla …