22 siječnja, 2022 12:32 pm

Darko Brlečić u razgovoru s generalnim menađerom Elusive Disc-a Jasonom Marcumom

Darko Brlečić
Autor: Darko Brlečić

Tvrtka Elusive Disc (www.elusivedisc.com) osnovana je 1989. godine u Andersonu, država Indiana (SAD). U početku je njen bazični posao bio specijalizirana distribucija tzv. prvih otisaka glazbenih naslova na vinilu. Naime, ti i takovi naslovi su bili pravi raritet, te se ih nije moglo naći u slobodnoj prodaji. Zato je bilo nužno uspostaviti dobre odnose sa izdavačkim kućama i njihovim producentima (npr: Sheffield Labs Direct to Disc, Mobile Fidelity ). S vremenom je kompanija proširila program na medije poput: CD-a, SACD, DVD-a, XRCD. Kako se tvrtka razvijala i rasla, tako se njezina ponuda proširila na audiofilske uređaje i dodatnu opremu za vremena koja nadolaze.

Jason Marcum
Jason Marcum

Što je zapalilo vašu strast za prodajom audiofilskog hardvera i softvera?
Strast se zapalila nakon što sam bio unajmljen za rad prodajnog menadžera. Ušao sam u svijet audiofilske glazbe, opreme itd. Znam da je i predsjednik naše kompanije pretvorio hobi koji je volio u uspješan posao.

Svjetsko tržište trenutno nudi CD playere, DVD playere, BlueRay playere, Hard disc playere, ali i vinilni playeri snažno uzvraćaju udarac. O čemu se zapravo radi po Vašem mišljenju?
Sa tehnološkim napretkom, izvjesno je da će i gramofoni također biti bolji. I smatram da ako su tehnološki usavršeni onda je i njihov zvuk usavršen. Stoga danas imamo superiorni format (vinil) i to sa boljom opremom od one koja je bila na raspolaganju prije više od 20 godina. A ja vjerujem da kako tehnologija postaje bolja, CD-i će postati audiofilniji po samoj naravi stvari (zapravo), no ipak neće biti tako dobri kao što LP-iji mogu biti.

Koja je glavna odlika nekoga tko želi biti dobar prodavač audio softvera?
Svatko tko može “prodati” nešto, može prodavati audio softver i hardver. Ključno je u našem poslu biti sposoban sa pouzdanjem, pametno i precizno govoriti o proizvodima. Ako pred kupce izlaziš nesiguran, oni će sigurno manje kupovati kod tebe.

Trude li se gramofonske kompanije dovoljno oko popularizacije svojih imena (naslova)?
Velike gramofonske kompanije shvatile su da mogu zaraditi na vinilu. Zarada će njima uvijek biti najvažnija. LP se nikada neće približiti prodaji CD-a, ali padom prodaje CD-a i povećanjem prodaje LP-ija očekujem da ćemo vidjeti sve više i više novih imena i za CD-e i LP-ije.

Imate li puno kupaca u Europi?
Definitivno imamo puno kupaca širom svijeta i puno u Europi. Europa je naš najveći kontinent po prodaji (uz Sjevernu Ameriku).

Kako vidite budućnost audio softvera?
Budućnost audio softvera vidim kao vrlo obećavajuću. Sa novim povećanim CD formatima koji dolaze, a koji zvuče bolje od prethodnih, budućnost izgleda sjajno.

Jeste li vi audiofil ili prosječni slušatelj? Slušate li glazbu na ultra skupom high-end sustavu ili samo na običnom sustavu ?
Sebe smatram audiofilom i videofilom (ne znam je li to točna terminologija). Imam oko 2500$ vrijedan vinilni sustav i isto toliko vrijedan video sustav. Kada bih mogao birati koji volim više vjerojatno bi to bio video sustav jer moja supruga i naših dvoje djece mogu u njemu uživati malo više nego u drugom.

 

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

7 pitanja za dizajnera i utemeljitelja VMPS-a Briana Cheneya

7 pitanja za dizajnera i utemeljitelja VMPS-a Briana Cheneya U Darkovoj radionici u ovom razgovoru  …