8 kolovoza, 2022 3:14 pm

Češka uspješno testirala Ultra HDTV(4K), DVB-T2

repetitor cz1

Češka – uspješno testirala DVB-T2/HEVC

Nacionalni broadcast operator  Češke,  České Radiokomunikace (Odašiljači i veze Češke) je prva tvrtka koja je u zemljama centralne Europe uspješno završila testiranje DVB-T2 HEVC (High Efficiency Video Coding) emitiranja.

„Češke Radiokomunikacije“ su u suradnji sa češkom televizijom uspješno testirali emitiranje Ultra HDTV-a (4K) putem DVB-T2 sa HEVC, novim načinom video kompresije. U početku je odašiljač emitirao u petlji demo UDTV snimku dužine 1 minute i 17 sekundi. Test koji je trajao punih 5 mjeseci započeo je početkom srpnja ove godine, a završio 30.studenog ove godine. Emitiranje je provedeno sukladno preporukama nacionalnog regulatora Češke, Český telekomunikační úřad i tzv. „D-knjigom“. Marcel Procházka voditelj radne grupe za UDTV je izjavio da pretpostavlja da će postojeća DVB-T mreža raditi nekoliko godina paralelno se DVB-T2 što će osigurati nesmetani prijem programa i postepeni prijelaz na novu tehnologiju.

Ultra HDTV, UDTV  program koji se emitirao putem DVB-T2 odašiljača mogao se primati samo na 4K kompatibilnim TV prijemnicima. Češka televizija je osigurala UDTV sadržaj koji se emitirao na kanalu K50  putem odašiljača na lokaciji Žižkovského koji signalom pokriva dio Praga i središnje Češke. (s obzirom da mnogi autori za Ultra HDTV koriste naziv UHDTV,  UDHTV se odnosi na 8K prijenos).
Ispitivanje je pokazalo da se uz primjenu te tehnologije mogu postići uštede kapaciteta čak i do 70% u odnosu na sadašnji MPEG-2 što će u budućnosti omogućiti 10 HDTV programa ili čak 3 UDTV programa u jednom DVB-T2 multipleksu. „Češke radiokomunikacije“ su zainteresirane za daljnja testiranja emitiranje programa uživo u SD, HD i UDTV rezoluciji i u pregovorima su za nova testiranja sa nacionalnim regulatorom Češke.

Tvrtka Sony je za potrebe testnog emitiranja osigurala  odgovarajuće TV prijemnike.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Nizozemska uvodi DVB-T2

Nizozemska vlada planira uvesti DVB-T2 pri startu dozvole koja počinje krajem siječnja 2017. godine. 700 …