listopad 21, 2019 7:54 am
Početna / AV Multimedija / Photo / Canon obilježava desetu obljetnicu serije EOS 5D

Canon obilježava desetu obljetnicu serije EOS 5D

Canon EOS 5DS R

Canon obilježava desetu obljetnicu svoje znamenite serije EOS 5D. EOS 5D prvi je put predstavljen u rujnu 2005. i transformirao je tržište DSLR fotoaparata kao prvi napredni DSLR fotoaparat za amatere koji je koristio CMOS senzor punog kadra (35,8 x 23,9 mm). Dostupan po konkurentnoj cijeni, taj fotoaparat omogućio je fotografima entuzijastima da iskoriste impresivnu kvalitetu slike i kreativne fotografske alate koji su tradicionalno bili dostupni samo s profesionalnim DSLR aparatima s 35-milimetarskim senzorom, pridonijevši tako daljnjem širenju i uspjehu fotoaparata sa senzorom punog kadra.

Canon 5D 10th logoU studenom 2008. Canon je predstavio model druge generacije iz ove serije – čuveni EOS 5D Mark II koji je utabao put snimanju filmova. Uređaj je revolucionirao snimanje Full HD videa za fotografe i iskoristio popularnost DSLR-ova za snimanje filmova. EOS 5D Mark II zatresao je filmsku industriju i industriju snimanja videozapisa videoperformansama velikog senzora po konkurentnoj cijeni. U spoju s iznimnom kvalitetom slike i većim nadzorom nad dubinom polja omogućio je snimateljima da iskoriste Canonovu široku ponudu različitih zamjenjivih objektiva iz serije EF koja se u to vrijeme sastojala od više od 64 modela[i], omogućujući širok spektar slikovnih mogućnosti.

U ožujku 2012. Canon je predstavio EOS 5D Mark III koji je značajno poboljšao slikovne i videomogućnosti prethodnog modela te ponudio povećanu preciznost automatskog fokusiranja i veću brzinu uzastopnog fotografiranja. EOS 5D Mark III doživio je velik uspjeh na tržištu i kao jedan od tvrtkinih najboljih DSLR fotoaparata služi kao pokretač neprekidnih inovacija u seriji EOS.

U veljači 2015. Canon je predstavio i EOS 5DS i EOS 5DS R – transformirajući sustav EOS s novom generacijom DSLR fotoaparata punog kadra i ultravisokom razlučivošću. Nadilazeći granice 35-milimetarskih senzora, novi fotoaparati nude najveću razlučivost ikad viđenu u senzorima punog kadra – zapanjujućih 50,6 megapiksela.

Canon EOS 5DS
Canon EOS 5DS

Kroz vlastitu proizvodnju svih vitalnih dijelova digitalnih fotoaparata EOS Canon je stvorio izuzetno robusnu ponudu. Svaki model u seriji, uključujući EOS 5D, konstruiran je da ponudi najbolje slikovne performanse zahvaljujući evoluciji u inovativnoj tehnologiji. Da bi podržao različite potrebe fotografa, Canon će i dalje unaprjeđivati svoju seriju DSLR fotoaparata EOS koja uživa široku podršku među profesionalnim korisnicima, ali i amaterima i entuzijastima.

[i] Stanje u travnju 2008.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Canon predstavlja novi DSLR EOS 1300D

Canon je predstavio novi EOS DSLR s početka ponude – EOS 1300D. Ovaj je model …