27 svibnja, 2022 2:14 am

Canon na sajmu FESPA 2018 demonstrirao posve robotizirano rješenje

 za plošni tisak i rezanje namijenjeno automatizaciji masovne grafičke proizvodnje  

Na sajmu FESPA 2018 (Messe Berlin, od 15. od 18. svibnja 2018., paviljon 3.2, štand A40/B40) Canon pokazuje kako inovacija u automatizaciji procesa može drastično povećati produktivnost, proširiti proizvodne kapacitete i povećati profitabilnost tiskara.

Glavni eksponat na Canonovu štandu je posve robotizirani tijek rada za tisak i rezanje koji povezuje plošni tiskarski stroj Océ Arizona 6170 XTS sa stolom za rezanje Océ ProCut u jedan skladan i nenadziran proces.

Rješenje predstavljeno na sajmu FESPA 2018 stvarna je i praktična Canonova implementacija u nizozemskoj tvrtki Van Vliet Printing u kojoj je robotizacija omogućila nenadziran rad sustava Océ Arizona i Océ ProCut 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, čime su znatno povećani proizvodni kapaciteti tvrtke bez potrebe za uvođenjem višesmjenskog rada.

Sustav koji je integrirao Canonov partner i stručnjak za robotizaciju, tvrtka Rolan Robotics, uzima neotisnute medije s palete pored plošnog tiskarskog stroja Océ Arizona i smješta ih na stanicu za registraciju i okretanje koja vodoravno i okomito registrira medij. Robot zatim uvlači medij i stavlja ga uz preciznu registraciju na praznu plohu za tisak. Océ Arizona zatim automatski prima strojnu naredbu za početak tiska. Ako će se na podlogu tiskati obostrano, robot vraća medij na stanicu za okretanje, a zatim je ponovno smješta na plohu radi tiska na drugu stranu. Sučelje inteligentnog softvera, koji je razvila tvrtka Rolan Robotics, omogućuje zajedničku sinkronizaciju različitih uređaja i time posve automatske naredbe između Rolanova robota i tiskarskog stroja Océ Arizona.

Kad je tisak dovršen, robot prenosi otisnuti medij na stol za rezanje Océ ProCut. Softver Océ ProCut obrađuje instrukcije za završnu obradu i šalje naredbu rezaču bez potrebe za intervencijom rukovatelja. Nakon rezanja, savijanja ili polovičnog rezanja (kiss cutting), robot može uzeti sve materijale s rezača ili pak podići dovršene proizvode s rezača, a otpad prenijeti do kontejnera radi bacanja ili reciklaže. Tijek rada može prepoznati ponavljajuće zadatke i ukloniti potrebu za identifikacijom i registracijom svakog pojedinačnog zadatka. To omogućuje rješenju za rezanje da počne automatski rezati čim se medij stavi na stol za rezanje.

Na sajmu FESPA 2018 demonstrirano je kako taj sustav tiska i reže raznu grafiku i pakiranja.

Robot je tehnički sposoban rukovati bogatom lepezom materijala na koje se inače često tiska pomoću plošnih strojeva iz serije Océ Arizona, uključujući MDF, pjenaste ploče, aluminijske kompozite i akril, kao i zahtjevne krute podloge poput drveta i stakla.

Mark Lawn, direktor grupe za grafiku i komunikacije u Canonu Europe, komentirao je: “Robotizacija je već donijela revoluciju u brojna industrijska proizvodna okruženja s ponavljajućim procesima koji ne zahtijevaju kvalitativnu ljudsku prosudbu. Dosad smo vidjeli znatna ulaganja u istraživanje i razvoj značajki automatizacije u području digitalnog tiska i pokušaje povećanja performansi sveobuhvatnih tijekova rada, no sektor grafike širokog formata sporo je prihvaćao prednosti automatizacije ručnih procesa koji povezuju slijedne uređaje. Integrirano rješenje koje predstavljamo ovdje, na sajmu FESPA 2018 jasno pokazuje da nenadzirani tisak 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu može biti stvarnost modernih davatelja usluga tiska, omogućujući posve nove razine produktivnosti i nudeći ogroman potencijal rasta prihoda.“

Korisnicima koji proizvode veće količine grafike za različite primjene robotizacija može ponuditi cjenovno pristupačan način eskalacije i optimizacije proizvodnje. Ona omogućuje da se rukovatelji s posebnim vještinama zaposle u drugim odjelima tvrtke, stvarajući dodatnu vrijednost i nudeći brz i mjerljiv povrat ulaganja.

Posjetitelji Canonova štanda na sajmu FESPA mogu vidjeti i drugi plošni tiskarski stroj Océ Arizona 1280 GT koji nudi cijeli niz reljefnih primjena zahvaljujući nedavno predstavljenom rješenju Océ Touchstone koje ima premijeru za javnost upravo na tom događanju (vidi zasebnu obavijest za javnost o predstavljanju rješenja Océ Touchstone).

Primjene rješenja Océ Touchstone demonstrirane uživo na sajmu FESPA 2018 obuhvaćaju reljefna pakiranja, ukrase za dizajn interijera kao što su imitacija drveta i ukrašene pločice te plakate s izbočenim slovima radi jačeg vizualnog dojma i praktičnih zahtjeva, primjerice tiska brajice.

Izvor: Canon

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Twitter kupio mobilnu platformu OpenBack

Društvena mreža Twitter je kupila mobilnu platformu OpenBack radi poboljšanja obaveštenja i da zadrži ljude …