20 listopada, 2021 10:12 am

Canon 4K objektivi za zumiranje osvojili nagradu Emmy®

Canonova ponuda 4K kinematografskih objektiva za jednosenzorske kamere velikog formata

Canon Europe je objavio da je njegova nadređena tvrtka Canon Inc. nagrađena na 69. godišnjoj dodjeli Emmyja® za tehnologiju i inženjerska rješenja za svoju cjelokupnu ponudu 4K produkcijskih objektiva s mogućnošću zumiranja za jednosenzorske kamere velikog formata. Nagrade Emmy® za tehnologiju i inženjerska rješenja dodjeljuje Akademija televizijskih znanosti i umjetnosti (ATAS) za poseban doprinos razvoju televizijske tehnologije i inovacija, pri čemu se izdvajaju tvrtke, organizacije i pojedinci zbog revolucionarnih tehnologija koje su značajno utjecale na televizijsko inženjerstvo.

 

Među objektivima ovjenčanim tom prestižnom nagradom nalazi se i Canonov dalekometni CINE-SERVO 50-1000mm T5.0-8.9, najdulji 4K objektiv sa zumom na svijetu za jednosenzorske kamere velikog formata. Od njegova predstavljanja 2014. taj je objektiv sudjelovao u brojnim emitiranjima uživo i inovativnim televizijskim produkcijama, uključujući revolucionarni televizijski događaj produkcijske kuće National Geographic „Earth Live“ (Zemlja uživo) – dvosatnu emisiju uživo s najljepšim svjetskim životinjama i biljkama.

Canonov izvanredni objektiv CINE-SERVO 50-1000mm T5.0-8.9 osmišljen je kao odgovor na međunarodnu potražnju za Super 35mm objektivom s dugim zumom koji bi proširio kreativne mogućnosti produkcija vezanih uz prirodoslovlje i dokumentarce u 4K/UHD kvaliteti. Canon se pritom suočio s dizajnerskim izazovom lake prenosivosti objektiva koji su pred njega stavili potencijalni korisnici – proizvođači prirodoslovnih videosadržaja na udaljenim terenskim lokacijama. Nužnu fokalnu daljinu odredila je pak specifična potreba da se objekt snimanja visine 125 – 150 cm posve obuhvati kadrom pri udaljenosti od stotinjak metara. Upravo je taj uvjet odredio fokalni raspon od 1000 mm. Dodatna preporuka zajednice proizvođača videosadržaja bila je da objektiv ne prijeđe masom 1,8 kg te da ne bude dulji od 40 cm. Canon je koristio najnaprednije računalne alate za simulaciju da bi iznašao nužne optimizacije optičkog i optomehaničkog sustava i postigao upravo to što je traženo.

Konstrukcija objektiva utemeljena je na Canonovim desetljećima stručnosti u razvoju takvih sustava kao i korištenju najnovijih stakala i materijala kako bi se postigla ravnoteža između telefoto 4K optičkih performansi i prihvatljive svjetline slike unutar fizikalnih ograničenja. 4K optičkim performansama objektiva pomno se upravlja na cijeloj plohi slike radi osiguravanja vrhunske oštrine objekta, posebno pri širem kutu snimanja.

Nagrade Emmy® za tehnologiju i inženjerska rješenja dodijeljene su na godišnjoj konferenciji SMPTE 2017 u Hollywoodu.

Canonova cjelokupna ponuda 4K objektiva sa zumom za jednosenzorske kamere velikog formata sastoji se od sljedećih modela:

 • Serija objektiva Cine-Servo
  • CN20x50 T5.0-8.9 (50-1000mm)
  • CN7x17 T2.95-3.9 (17-120mm)
 • Serija kompaktnih objektiva Cine-Servo
  • CN-E18-80mm T4.4
  • CN-E70-200mm T4.4
 • Serija objektiva s vrha ponude s mogućnošću zumiranja
  • CN-E14.5-60mm T2.6
  • CN-E30-300mm T2.95-3.7
 • Serija kompaktnih objektiva s mogućnošću zumiranja
  • CN-E15.5-47mm T2.8
  • CN-E30-105mm T2.8

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

T+A SERIES 200

  Analogna vanjština kombinirana s modernim digitalnim mogućnosti, a sve s njemačkim pedigreom, zvuči jako …