22 siječnja, 2021 8:54 pm

BT Sport razmišlja o YouTube-u

Autor: Marin Varvodić

3731805056_cfdf0a831f_z (1)

Gotovo 900 miljuna eura odvojio je BT Sport u studenom 2013. godine, kako bi svojim pretplatnicima osigurao utakmice najprestižnijeg nogometnog natjecanja u Europi. Iako je Sky pokušao konkurirati ponudi, te je čak bilo najava o udruživanju snaga s ITV-om, BT Sport je osigurao prava na sve utakmice Lige prvaka i Europske lige u Velikoj Britaniji.

Cilj je bio jasan, rušenje Sky-a i preuzimanje vodeće pozicije na tržištu. Jose Mourinho, Gareth Bale, Didier Drogba i David Luiz sudjelovali su u velikoj marketinškoj kampanji, najavljen je prvi 4K UHD prijenos i pokrenut nekodirani program BT Sport Showcase za nogometne fanove koji nisu pretplatnici BT-a. UEFA je polaskana profitom, pružila punu podršku ideji da utakmice Lige prvaka i Europske lige prvi puta u povijesti pokriva samo jedna TV kuća.

Najava prijenosa finalne utakmice na YouTube-u

Iako je najava prijenosa finalne utakmice na YouTube-u predstavljena kao “poklon” nogometnim fanovima u Velikoj Britaniji, svima je jasno kako je mega akvizicija BT-a zapravo potpuni neuspjeh. Prema izvještaju telegraph.co.uk, samo nešto više od 200,000 gledatelja pratilo je u prosjeku utakmice Lige prvaka na nekodiranom BT Showcase kanalu, što je u usporedbi s 4,4 miljuna na ITV-u prošle godine uistinu mizerna brojka.

Ukoliko ste pomislili da je u Engleskoj splasnuo interes za Ligom prvaka, prosječna gledanost sažetaka lige prvaka u kasnim satima  na ITV-u od 1.3 miljuna  pokazuje baš suprotno.

Iako su predstavnici UEFA-e u službenoj izjavi odmah pružili podršku BT-u, već je sada najavljen povratak na neki od nekodiranih kanala u Velikoj Britaniji. Usprkos činjenici da BT Sport ima prava i za sljedeće dvije sezone, vrlo je moguće da se i sami odluče na prodaju dijela utakmica.

BT-ov neuspjeh u Velikoj Britaniji samo je jedan u nizu, promašaja velikih organizacija poput UEFE, koje polaskane profitom zaobilaze kanale koji su dostupni svima. Ponudom finala na YouTube kanalu, BT Sport je priznao poraz, te dao mogućnost konkurenciji i fanovima na još glasnije kritike.

Događaju poput finalne utakmice Lige Prvaka uistinu nije mjesto na YouTube-u!

Photo: “Champions League Ball” by Prakash (Flickr) under (CC BY-ND 2.0)

Vezani članci

Pronašli smo NBA na nekodiranim TV programima!

Formule 1 u portfolio Sky-a ili nekodirano na …

Komentari

comments

O Marin Varvodić

Zaljubljenik u sportski marketing i nove tehnologije. Izradio nekoliko aplikacija na temu satelitskih televizija. SportEventz - Najveći sportski program na satelitskoj televiziji. Android: https://goo.gl/1rPn71 iOS: https://goo.gl/udblRq

Pročitaj i ovo

Turski kanal TJK TV startovao FTA na 42E

Turska tematska stanica TJK TV (Türkiye Jokey Kulübü) započela je besplatno emitiranje (FTA) na satelitu …