1 veljače, 2023 10:33 am

Bržom digitalnom transformacijom do 120.000 novih radnih mjesta u Hrvatskoj do 2022. godine

Završila konferencija WinDays18

Više od 2000 sudionika pratilo je konferenciju WinDays18 koja se tijekom protekla četiri dana održavala na otoku Sveti Nikola kod Poreča. Konferencija je poslala poruku o važnosti digitalne transformacije kao preduvjeta za stvaranje uspješnijeg gospodarstva i društva te pružila uvid u sadašnje i buduće tehnološke trendove poput Blockchaina i kvantnog računalstva.

Tijekom četiri dana konferencije, sudionici su imali priliku čuti više od 200 predavanja, prezentacija, okruglih stolova, radionica i case studyja, što je rekordni broj događanja na konferenciji WinDays. Današnjeg, zadnjeg dana WinDays18 konferencije i zadnjeg dana WinDays18 Technology konferencije, održana su posljednja 42 predavanja.

U fokusu konferencije bila je digitalna transformacija, koja je istaknuta kao preduvjet za daljnji, uspješni razvoj tvrtki i društva. Digitalna transformacija ljudi i organizacija kreće u četiri smjera: osnažiti zaposlenike, angažirati korisnike, optimizirati operacije te transformirati proizvode i poslovne modele. Digitalne tehnologije ubrzavaju proces digitalne transformacije, podižu letvicu u smislu povećanja produktivnosti, inovacija i utjecaja na konkurentnost društva – i u konačnici, stvaranja pametne ekonomije.

Kad bi se ubrzala digitalna transformacija Hrvatske, BDP po stanovniku do 2022. bio bi veći 11 posto (4,7 milijardi eura), izračunao je Ekonomski institut. To bi značilo otvaranje 120.000 novih radnih mjesta.

Domaći i inozemni govornici složni su oko činjenice da je 4. industrijska revolucija u tijeku, kao i oko nužnosti ubrzanja digitalne transformacije. Konferenciju su u sva četiri dana prožimale vrlo snažne poruke, zaključci i statistike.

Prema istraživanju PricewaterhouseCoopersa, 73 posto poslovnih lidera najvećom prednosti vlastitih digitalnih inicijativa smatra rast prihoda, na drugom mjestu s 47 posto je rast dobiti, a na trećem smanjenje troškova s 40 posto. Prema analizi Economist Intelligence Unita, 86 posto direktora želi digitalno transformirati svoje tvrtke, a izazov vide u nefleksibilnoj infrastrukturi, koja se spominje kao jedna od najvećih prepreka. U Hrvatskoj, sektor računalstva u oblaku raste stopom od 30% godišnje, i trenutno zauzima 5% ukupnog domaćeg IT tržišta.

Studije slučaja prikazane na konferenciji pokazale su kako dio hrvatskih tvrtki, ali i državnih institucija već prolazi kroz proces digitalne transformacije uvođenjem modernih alata koji su im pomogli da povećaju produktivnost, inovacije i podignu konkurentnost. Ovakve promjene značajno utječu na dugoročan rast ekonomije i društva u cjelini. Ekonomski institut procijenio je kako bi ubrzanje digitalne transformacije Hrvatske, povećao BDP po stanovniku do 2022. za 11 posto, što bi rezultiralo s 120.000 novih radnih mjesta.

Podaci su organizacijama nova električna energija: tržište podatkovnih platformi i analitike do 2021. vrijedit će 138,5 milijardi dolara, a količina proizvedenih podataka do 2025. će iznositi 163 zetabajta godišnje – 10x više nego 2016. godine.

Microsoftovo istraživanje o digitalnoj kulturi kaže kako je upravo digitalna kultura ona koja prihvaća promjene – s 20.000 radnika u 21 zemlji EU, 5x više je radnika koji se primjenpom digitalnih tehnologija osjećaju osnaženima, 4x više onih koji se osjećaju angažiranima, 3x više onih koji se osjećaju inovativnima te 2x više onih koji se osjećaju produktivnima.

O potencijalu digitalne transformacije govori i podatak Europske komisije prema kojem bi digitalizacija proizvoda i usluga mogla dodati 110 milijardi eura ekonomiji Europske unije

U: Marina Barić

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

TSMC u Europi

Piše: Darko Brlečić Bile su potrebne političko-ekonomske promjene da bi jedan vodeći proizvođač čipova krenuo …