8 prosinca, 2022 1:27 am

Blistava budućnost 5G Wireless-a

5G bežični sustav bit će  stvaran svim ljudima, omogućujući nevjerojatno visoku propusnost i ultra niske radio snage da se koriste bilo gdje, sve u djeliću troškova današnjeg uređaja. Industrijski časopisi ispunjeni su izvješćima o uspješnim implementacijama, a potrošači su spremni za sljedeću generaciju pametnih telefona kako bi ih transportirali u budućnost povezivanja .
Zvuči li to previše dobro da bude istinito? Pa, barem odakle bežična industrija stoji 2017. godine. Budući da konačni standardi tek trebaju biti ratificirani, u tijeku je mnogo zanimljivih pokusa i eksperimenata kako bi se kretalo prema zajedničkom standardu koji će biti potreban prije proizvođačima mobilnih uređaja i mobilnog sustava operatori mogu početi s masovnim implementacijama. Ali, kako se stvari počinju usredotočiti, odmah je vidljivo da će 5G transformirati bežično umrežavanje kako to znamo.

ŠTO JE 5G?
Svaka od prošlih generacija bežičnog umrežavanja nazvana je u nizu, počevši od 1G, koji su bili prvi mobiteli koji su koristili analogne kanale za pružanje govorne komunikacije. 2G je uveo digitalne radio i tekstualne poruke; jedna popularna inačica nazvana je “GSM”. 3G je povećavao kapacitete podatkovnih kanala na najmanje 200 Kbps, s poboljšanjima koja su postignuta u rasponu Megabit. 4G i 4G LTE su najnapredniji standardi u uporabi i pružaju sve značajke i funkcije koje moderni pametni telefoni koriste za isporuku streaming video, multimedijske poruke i milijune glasovnih veza.
ITU (Međunarodna telekomunikacijska unija) trebala je ratificirati skup minimalnih zahtjeva (nazvan ITU-R M.IMT-2020 za sustave od 5G tijekom sastanka u studenom 2017. godine, a koji uključuju:
20 Gbps maksimalnu brzinu dolazne brzine na jednu mobilnu stanicu, u savršenom okruženju sa svim dostupnim resursima;
10 Gbps vršna brzina , također pod idealnim uvjetima;
100 Mbps korisniku za odlazne veze, što je najgora stopa podataka koju korisnici koji se nalaze u dometu mreže trebaju naići na devedeset pet posto vremena. To je otprilike stotinu puta veće od onoga što su razvijene mnoge trenutne mobilne mreže;
50 Mbps korisničko iskustvo  uzlaznih veza, što će biti važno za bežične kamere i druge aplikacije;
4 msec jednosmjernu latenciju preko radijske veze za poboljšane korisnike mobilnih uređaja, što će poboljšati protok za streaming prijenosa i preuzimanja datoteka .
Do 1 milijun istodobnih veza po četvornom kilometru, što znači da će podržavanje guste zbirke bežičnih i nisko napajanja Interneta stvari (IoT) uređaja biti izvedivo.
Jedan od načina na koji će 5G postići sve ove impresivne brojeve izvedbe je korištenjem radija koji su sposobni isporučiti 30 bita u sekundi po Hz efektivnom spektralnom učinku downlink i 15 bps / Hz uplink, što zahtijeva povezivanje naprednih shema modulacije i antena s moćnom obradom digitalnih signala. Poboljšanja gustoće baznih stanica (broj osnovnih stanica po jedinici površine) i upotreba signala milimetarskog vala (30-300 GHz) također će biti potrebni za postizanje nekih od 5G ciljeva.

UTJECAJ NA BROADCASTERE
Napredak koji donosi tehnologija 5G već je isprobalo nekoliko sretnih korisnika koji su uključeni u rano ispitivanje fiksnih širokopojasnih veza temeljenih na tehnologijama radijskih milimetarskih valova . Ti signali, koji zahtijevaju visoku dobitnu antenu koji rade preko izravnih linija vidljivih veza, ne mogu prolaziti kroz objekte i mogu doživjeti značajno blijeđenje zbog kiše. Bez obzira na ta ograničenja, 5G fiksna bežična tehnologija mogla bi olakšati (a i manje skupo) da pružateljima usluga omogućuju širokopojasne veze za televizijske kuće koji imaju objekte u takozvanim “digitalnim pustinjama” i donose više konkurencije na tržište lokalne petlje kao početkom 2018. u nekim gradovima.
Prijenosnici sve više koriste prijenosne fotoaparate s bežičnim backhaulom za vijesti, sport i pokrivenost događajima na daljinu, a napredak koji donosi tehnologija 5G treba imati značajan utjecaj na performanse. Nažalost, mogućnost prijenosa tih sustava bit će odgođena sve dok distributeri ne  implementiraju bazne stanice koje podržavaju ove tehnologije u područjima gdje će ih emiteri željeti koristiti. Masovna implementacija morat će čekati da se standardi industrije finaliziraju.
Govoreći o standardima, morat će se definirali točno koje će tehnologije biti odabrane za primjenu 5G-ovih visokih ciljeva izvedbe. Naravno, ove će odluke morati uravnotežiti potrebe korisnika i distributera, nositelja patenata i proizvođača te rezultirati sustavom koji se može ekonomski implementirati pomoću tehnologija koje će biti dostupne u narednih godinu ili dvije. Da bi se ubrzao proces standarda, 3GPP (Third Generation Partnership Project) dogovorile su se ranije ove godine kako bi objavili specifikacije 5G NSA (ne-stand alone) u ožujku 2018. NSA uključuje napredne radio tehnologije 5G, ali koristi 4G LTE infrastrukturu, korak koji će omogućiti komercijalnim uslugama da se pokrenu već krajem 2018. Potpuna specifikacija 5G (nazvana 5G SA ili Stand Alone) slijedila bi krajem 2018. i uključila poboljšanja osnovne mreže koja su potrebna za potpuni prijenos IoT uređaja, poboljšanih protokola usmjeravanja, i drugih napretaka.
Kad se cijeli niz standarda dovrši, još uvijek postoji mnogo posla koji treba dovršiti prije nego što 5G postane stvarnost. Dizajn čipova trebat će biti finaliziran, proizvođači mobilnih uređaja trebat će proizvoditi uređaje, a davatelji usluga trebaju implementirati bazne stanice, najvjerojatnije počinjući u većim gradskim središtima. “2020” u naslovu gore navedenog ITU-ovog izvješća ne predstavlja samo dio dokumenta već i kalendarsku godinu kada je istina 5G vjerojatno da će postati komercijalno dostupna.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Reboot Games Weekend jubilarno finale desete sezone A1 Adria League

  Andrija Jovićević Više od 50 tisuća posjetitelja proteklog je vikenda posjetilo Reboot Games Weekend …