srpanj 15, 2020 8:15 pm

BIH nastavalja emitiranje u analognoj tehnici

tv sl

 RAK je svim televizijskim stanicama uputio dopis u kojem navodi kako signal neće prekinuti, ali da ne može uticati na činjenicu da će građani kad-tad ostati bez signala.

        Do sada je bio običaj da se rok za digitalizaciju pomjeri, međutim sada to neće biti slučaj jer 17. juni  kao krajnji rok nije dat samo Bosni i Hercegovini već svim zemljama u Europi i jedino se BiH nije pridržavala tog termina.

        BiH je jedina europska zemlja koja nije ispunila rok za digitalizaciju, ali kako kaže Odobašić zbog toga neće biti nikakvih sankcija.

        Međutim, to ne znači da će ovaj neodgovoran potez države proći bez posljedica.

        RAK je primio zahtjeve susjednih zemalja, koje su počele sa procesom digitalizacije, o smetnjama koje su prouzrokovane korištenjem analognog signala u BiH. 

        Ovdje se konkretno misli na Republiku Srbiju.

        “Rak kao regulator u ovoj situaciji ne može zaštititi bh. televizijske stanice, jer ćemo na takve zahtjeve morati početi da zatvaramo predajničke lokacije. Nećemo moći zaštititi ni interese ni prava krajnjih korisnika koji će ostati bez određenih televizijskih sadržaja koji se emituju putem analognog signala”, pojasnila je Odobašić.

        U BiH trenutno postoji između 40 i 50 posto domaćinstava koje koriste analogni signal, što čini ovu situaciju alarmantnijom.

        “Da bi proces digitalizacije zaživio, na šta direktno utiče spremnost države, za šta je do sada pokazana totalna neaktivnost, potrebno je poduzeti ubrzane korake kako bi se situacija riješila do kraja godine”, rekla je Odobašić.

www.onasa.com.ba

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Nizozemska uvodi DVB-T2

Nizozemska vlada planira uvesti DVB-T2 pri startu dozvole koja počinje krajem siječnja 2017. godine. 700 …