travanj 2, 2020 8:28 am

BenQ W1080ST+

 

 

Autor: Mladen Popović

BenQ W1080ST+

Možda da test projektora BenQ W1080ST+ započnemo onim standardnim suhoparnim brojkama koje se vežu uz projektore. Lampa u ovom projektoru je snage 240W koja daje 2.200 lumena svjetline uz 10000:1 kontrast (500:1 ANSI). BenQ W1080ST+ je nadogradnja modela W1080ST, koji uz nešto bolju svjetlinu i kontrast donosi i još pokoju zanimljivost. Opcionalno se uz projektor može naručiti HDMI kit pomoću kojega možete bežično na projektor dovesti signal sa bilo kojeg uređaja koji ima HDMI izlaz. Taj kit nismo imali na testu pa je u tu svrhu iskorišten Google Chromecast koji je omogućio nešto slično.

U nazivu modela slova ST (Short Throw)nam odaju da je ovdje riječ o modelu koji je prvenstveno namjenjen onima koji su ograničeni mogućnošću postavljanja projektora na veće udaljenosti od platna na koje se projicira. U praksi to znači da sa udaljenosti od jednog metra možete dobiti sliku dijagonale od + 2,5 metra u full HD rezoluciji.

Svjetlina od 2.200 lumena ipak traži da se malo priguši dostupno svjetlo u prostoriji kako bi se uživalo u vrlo pristojnom dinamičkom rasponu i nešto prigušenijim bojama koje nam daje ovaj projektor. Kako je jedna od namjena ovog projektora da služi u sustavima kućnog kina, kako za filmove tako i za 2D i 3D video igre, red je priznati da što se slike tiče taj posao odrađuje vrlo solidno. Kod filmova je primjetan zadovoljavajuči dinamički raspon sa mnoštvom detalja u sjenama i tamnijim područjima kadra. Obzirom da govorimo o DLP projektoru sa jednim čipom i color wheel-om, imamo i jedan primjer nuspojave, koja se ne mora nužno očitovati kod svih korisnika. Naime prilikom gledanja filmova sa našim titlovima vaš recezent je stalno imao problem sa onim što se naziva rainbow effect. Ukratko jednostavno imate dojam bljeskajuće duge (rainbow) u bijelim slovima. Koliko je i tko podložan da to primjeti nemam informacija, no možda nebi bilo zgorega da prilikom kupnje provjerite dali ćete to vidjeti i u kojoj mjeri vas to isto smeta.

BenQ W1080ST+ back

Kako je već napomenuto projektor je zaprimljen bez opcionalnog dodatka za bežični prijenos HDMI signala pa smo osim stndardne konekcije putem HDMI kabela, koristili i Google Chromecast. U mnoštvu konektora koje imamo na stražnjoj strani projektora: 2xHDMI (jedan je MHL), kompozitni, komponentni, VGA te RS232, naravno i audio in i out, također imamo i dva USB (normalni i mini) konektora koja daju 1,5A 5V što je dovoljno za napajanje Chromecasta ili nekog android sticka.

Projektor je sposoban prikazati 3D sadržaj neovisno o tome dali je riječ o video igrama ili filmovima i kažu ljudi da to radi vrlo dobro. Sad se vi pitate zašto kažu ljudi? Zašto nisi probao? Pa iz vrlo jednostavnog razloga uz projektor ne dolaze naočale, tako da računajte na dodatni trošak ako ne posjedujete iste.

BenQ W1080ST+ je solidan uređaj koji će vam omogućiti ulazak u svijet full HD projektora, uz napomenu da nije tih, i da se dosta grije.

BenQ W1080ST+ front and back

BenQ projektor W1080ST+

Cijena ustupljenog modela: 8.659 kn
Ustupio: www.ekupi.hr

Ukupan dojam - 7.5

7.5

Ocjena

Za cijenu od 8.659,00kn (ekupi.hr) dobivate pristojan uređaj sposoban projicirati veliku sliku sa male udaljenosti, kako 2D tako i 3D sadržaja. Sve performanse projektora su dosta zaokružene te BenQ W1080ST+ u ničemu previše ne oduševljava, ali istovremenu u ničemu previše ne podbacuje. Mogućnost bežičnog dovođenja signala bilo preko opcionalnog kita ili korištenjem Chromecasta ili android sticka, te napajanja istih direktno sa projektora svakako omogućuju koji kabel manje. Zvučnik na projektoru nije nešto što želite koristiti kao primarni izvor zvuka, ali je dovoljno glasan da posluži za nuždu, ili tijekom poslovne prezentacije.

User Rating: 4.55 ( 2 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

AOC C3583FQ, nova perspektiva monitora

Autor: Darko Brlečić Nova perspektiva Pojavom prvih zakrivljenih zaslona došlo je odmaka u promišljanju, odnosno …