svibanj 26, 2020 12:54 am

BBC u potpunosti podržava Ultra HD, HDR

Andy Quested, BBC-ov HD i UHD tehnološki voditelj, izjavio je delegatima na konferenciji SES Ultra-HD u Londonu da je televizijska kuća u potpunosti iza UHD-a i standarda “Rec 2020” koji omogućuje slike visoke dinamike. “Sve što radimo danas mora stati na test vremena. Planet Earth 1, napravljen prije nekih 11 godina, i dalje se gleda i još prodaje [kupcima u inozemstvu].

Objasnio je koliko je važno da se upotrebljava jedan standard kako se ne bi oslobodio postojećih gledatelja i kako bi se izbjeglo stvaranje višestrukih streamova videozapisa za te gledatelje. BBC je iza hibridnog Log Gamma (HLG) prijenosnog sustava, koji su zajednički razvili BBC i NHK Japan.
Sva buduća povjerenstva bit će napravljene u HLG-u (i PQ [Perceptual Quantiser] ako je potrebno koprodukcijski partner ili prekomorska televizija) jer smo međunarodni distributer“, dodao je. Istaknuo je da mnogi programi sada proizvode nezavisne produkcijske tvrtke, uključujući i nove BBC Studios. “Što se tiče nezavisnih proizvodnih kuća, njihova arhiva je njihova dugoročna mirovina! Također žele proizvesti u najvišem mogućem standardu. Znači, u tijeku je sve više i više UHD produkcija. Mnogi koriste visoke kvalitete fotoaparate, ali pohranjuju hitno jer klijent ne treba UHD danas. Ali mogu se kasnije vratiti na njih ako postoji tržište. Uvjeren sam da ćete vidjeti više UHD-a posebno u high-end drami i epizodnim serijama, pod uvjetom da imamo proračun. “

Quested je rekao da, unatoč pritisku – ne manje od maloprodajnog sektora u televiziji – nije postojao niti jedan UHD kanal u Velikoj Britaniji. Mogu gledati UHD na nebu, ali to nije tradicionalni linearni kanal. Mogla bih je opisati kao uslugu “uživo na zahtjev”. Ovo je izvrstan način za to, jer pomaže pri zahtjevu širine pojasa. Nakon što Sky dobiva svoje djelovanje zajedno na HDR-u, onda svatko može vidjeti testove koje smo napravili putem iPlayera BBC-a i vidjeli na mnogo većem rasponu zaslona. Rekao bih da je jedan od razloga koji smo uložili u produkcije prirodoslovne produkcije [u UHD] jer smo dobri u tome. Ali postoje i neke vrhunske drame i serije  koje bi trebale biti dostupne, jer mnogi od njih su potencijalno UHD. Siguran sam da je Sherlocka snimljena sa odgovarajućim kameram, slično s Happy Valley, a tu su i drugi. Nakon što dođe do prihoda, to će se dogoditi. Sljedećih nekoliko godina bit će miješano okruženje. Tu će biti HD HDR, UHD s HDR i možda čak i  8K čekajući na kraju. No, neće postojati niti jedna, fiksna usluga, način na koji danas radimo. Riječ je o vrijednosti programa, dugovječnosti programa i zdravog razuma, gdje će se upotrebljavati vrijednost [u usvajanju tehnologije].

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

ESPN prenosi NBA 2K20 ligu

Poznata sportska televizija ESPN objavila da će tokom maja, svakog utorka emitovati ligaške mečeve u …