20 svibnja, 2022 4:43 pm

Azure govori hrvatski

Andrija Jovićević

Posljednjih nekoliko godina donijelo je uzbudljive inovacije na području umjetne inteligencije, posebno kada je riječ o napretku u obradi govora i jezika. Obrada govora i omogućavanje pretraživanja tekstualnih i zvučnih informacija omogućuju raznolik niz inovativnih aplikacija, uključujući, na primjer, pomoć istraživačima u pretraživanju povezanih radova ili otkrivanje problema s proizvodima i uslugama u gotovo stvarnom vremenu. Za regiju kao što je srednja i istočna Europa, koja obuhvaća 30+ zemalja, koje većinom govore svoj jezik, podrška lokalnim jezicima je ključan uvjet za provođenje inovacija. Zato je nedavno ažuriranje usluga Azure Speech* (u rujnu 2020.) otvorilo potpuno novo područje mogućnosti za našu regiju.

Uz ažuriranu jezičnu podršku, Azure Speech usluge sada podržavaju većinu jezika EU-a. U uslugama Azure Speech i Translator sada su podržani svi EU jezici iz srednje i istočne Europe (poljski, bugarski, češki, grčki, mađarski, rumunjski, slovački, slovenski, estonski, litavski, latvijski, malteški), među kojima i hrvatski. Osim toga, ažurirani su i modeli generiranja govora, koji sada koriste Neural TTS – moćnu sposobnost sinteze govora, koja omogućuje pretvaranje teksta u stvarni govor blizak ljudskom paritetu.

To tvrtkama i organizacijama donosi nekoliko pogodnosti, odnosno može im pomoći da unaprijede svoje proizvode i usluge.

Analiza govornih podataka ili generiranje govora omogućuje da se dobiju uvidi iz audio ili video informacija, što bi inače bilo nedostižno za analitičke sustave. To može uključivati podatke poput razgovora s korisničkom podrškom ili govora zaposlenika u videozapisima ili transkripciju govora za terenske zaposlenike ili liječnike. Komunikacija s korisnicima putem generiranog govora koji zvuči prirodno na vašem jeziku još je jedno područje inovacija koje omogućuje scenarije od glasovnih najava do podrške osobama s oštećenjima vida i kreiranja glasovnih asistenata. Informacije su nova valuta, a tvrtke i organizacije mogu iskoristiti terabajte informacija za kreiranje novih proizvoda i usluga. Unaprijed ugrađeni AI modeli omogućuju nove scenarije. Inovativne ideje poput analize razgovora s korisnicima ili proširenja usluge govornim porukama na lokalnom jeziku često nisu bile realizirane zbog povezanih izazova poput pronalaska ljudi s odgovarajućim vještinama unutar tvrtke. Sada je moguće brzo stvoriti prototip aplikacije koja će izvlačiti uvide iz govornih podataka. Dodatno, riječ je o usluzi u oblaku, koja može raditi bez slanja podataka u oblak. Mnoge Azure Cognitive Services mogu se implementirati u podatkovne centre tvrtki pa se njihova obrada odvija lokalno.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Mreža Donalda Trampa doživela fijasko

Truth Social platforma najavljivana kao veliki povratak Donalda Trampa na društvene mreže,pokazala se kao veliki …