1 lipnja, 2023 12:35 am

AWN uspječno testirao Air-to-Air mrežu i kreće u terabitni razvoj brzine

Airborne Wireless Network concept of operations. Photo: AWN.

Zrakoplovna bežična mreža (AWN) uspješno je završila niz testova leta s dva Boeing 767-300 jetlinera iznad Novog Meksika kao dokaz koncepta za predloženu širokopojasnu mrežu zrak-zrak. Prema AWN-ovom potpredsjedniku tehničkih poslova Marius de Mos, sada kada je tvrtka pokazala da je sustav tehnološki izvediv, nastavit će razvijati svoje hardver i softver kako bi povećali brzine prijenosa podataka na terabit raspon.

AWN sustav, koji je patentiran kao “Infinitus Information Super Highway”, ima središnju mrežnu arhitekturu, pri čemu svaki zrakoplov funkcionira kao pojedinačni čvor koji prima i prenosi bežične signale na druge zrakoplove ili zemaljske stanice. Mreža će osigurati širokopojasnu povezanost s bilo kime na putu leta – a AWN je krajnji cilj pružiti globalnu pokrivenost opremanjem između 25.000 i 35.000 zrakoplova sa svojim “mobilnim jedinicama”. Zrakoplov će raditi u skupinama od 10 do 30, s dva do ukupno planirano tri tisuće klastera, rekao je de Mos.

Umjesto da pruža ovu povezanost s komercijalnim krajnjim korisnicima, AWN namjerava ciljati davatelje internetskih usluga (ISP-ove) i telekomunikacijske tvrtke, od kojih su neke izrazile zabrinutost zbog zaobilaženja “digitalne mreže”, rekao je de Mos.
Kao što profesor Columbia Law School profesor Michael Heller primjećuje u svojoj knjizi “The Gridlock Economy”, “premijski spektar [zarobljen je u vrlo ograničenim, relativno niskim vrijednostima koji se ne mogu lako preraspodijeliti.” Zbog ovog stiskanja spektra neke telekomunikacijske tvrtke gledajući nove tehnologije za povećanje ili zamjenu postojećih zemaljskih mreža i proširenje njihovih zona pokrivenosti.

“U osnovi, naš poslovni model postaje cjevovod za telekomunikaciju … Primarna telefonska poduzeća bi bila veliki dio našeg poslovanja”, rekao je de Mos, kao i “ISP-i koji žele poslati podatke s jednog mjesta na drugo”.
Kao što je prethodno objavljeno kao Via Satellite, AWN također planira nadopuniti signale koje je generira njegova mreža pomoću svjetlovodne optike. “Trebamo ih za posljednju milju povezivanja. Potrebni su nam jer se upuštaju u ista pitanja kao i glavni telcos “, komentirao je de Mos.

AWN je već počeo formirati partnerstva potrebna da svoju mrežu pretvori u stvarnost. Nakon što je sklopio ugovor s tvrtkom Air Lease Corp, koji se prodaje u više od 80 svjetskih zrakoplovnih tvrtki širom svijeta, de Mos je rekao da su AWN također pristupile i druge zrakoplovne tvrtke zainteresirane za priliku i za prihod. Prema de Mosu, najveći prihod za zrakoplovne tvrtke bit će smanjenje prihoda koje AWN nudi u zamjenu za instaliranje hardvera. Međutim, nije odredio koliko će postotak postotka biti smanjen.

Ovo prvo testiranje leta pokazalo je da se veza između zrakoplova može održavati uz Radio Frequency (RF). Sljedeći korak, rekao je de Mos, istražuje potencijal laserskih komunikacija velikih brzina unutar mreže.

Tvrtka je nedavno potpisala ugovor s ViaLightom, koji gradi lasere koji komuniciraju sa satelitima i stratosferskim balonima, kako bi razvili laserske veze. ViaLight opisao tehnologiju u nedavnom press release kao “optička vlakna za nebo”.

Dok su drugi uspjeli uspostaviti laserske veze s fiksnog mjesta na mobilni uređaj, de Mos je naglasio da je povezivanje dviju ili više mobilnih sredstava znatno teži izazov. Uz pomoć tvrtke ViaLight, AWN će nastaviti s hibridnim sustavom radio-lasera kako bi održao neometanu vezu ako prašina ili oblaci pokrivaju laserske veze. Dvije tvrtke nastoje započeti testiranje laserske tehnologije prije kraja ove godine.

“Na tlu, mreža s mrežom je prilično jednostavna”, rekao je de Mos. “Na nebu, to je vrlo različito. Morate nadoknaditi brzinu i sve vrste različitih čimbenika. ”

Nakon što je prva demonstracija završena, AWN sada želi provesti svoj prvi test punog klastera u Q3 / Q4 2018, s 20 vodilica opremljenih proizvodnim hardverom i softverom, kao i AWN-om samostalno razvijene antene za pretprodukciju.

AWN očekuje globalno predstavljanje svoje mreže do prve polovice 2019. godine. S obzirom na današnji volumen globalnog zračnog prometa, de Mos je rekao da je uvjeren da će tvrtka postići kritičnu masu potrebnu za globalno pokrivanje. “Trenutno je dostupno 25.000 zrakoplova, a najmanje 18.000 zrakoplova u svakom trenutku”.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

A1 Bulgaria predstavila satelitsku tv ponudu

4Bugarski provajder A1 Bulgaria , koja je u vlasništvu A1 Telekom Austria Grupe, predstavio je …