18 listopada, 2021 5:04 pm

Audio kabel za gurmane

Autor: Darko Brlečić

the2analog_cable

Novi TARA Labs “The 2 Analog” audio interkonekt

Audio kabel za gurmane

“The 2 Analog” je novi TARA Labs interkonekcijski kabel i nasljednik legendarnog “The One™ Analog” koji se prvi put pojavio u kasnim 90-im. Nasljednik poznate „jedinice“ rezultat je višegodišnjeg istraživanja i razvoja kabela za spajanje audio komponenata. „Dvojka“ je u tom smislu podjednako namijenjena za upotrebi s digitalnim i analognim komponentama. Osnova novog kabla je posebno kaljeni bakreni vodič visoke čistoće, jedinstvene kristalne rešetke i posebne fizičke geometrije koja nosi oznaku SA-OF8N/RSC. Osim vodiča kabel čini i napredna konstrukcija izolacije koja značajno smanjuje njegov kapacitet. Novost je svakako i standardno opremanje kompleta s HFX stanicom koje omogućuje plivajuće uzemljenje i smanjenje šuma okoline.

Konstrukcija – Vodiči koji su ugrađeni u novi „The 2™ Analog“ ručno su polirani i umetnuti u male teflonske tube koje su smještene u veće teflonske tube koje su međusobno zračno odmaknute. Vodiči su lagano spiralno zakrivljeni i zatim spiralno namotani oko veće teflonske tube koja je ispunjena zrakom. Izolacija oko vodiča ispunjena je mikroskopskim staklenim kuglicama čija je unutrašnjost vakumizirana, čime je smanjena ukupna dielektična apsorpcija ugrađene izolacije.  Sam oklop kabela potpuno je izoliran od terminala i integriran u ovojnicu izolacije. Konačni rezultat ekskluzivne tehnologije izolacije je ekstremno mali kapacitet kabla. Kabel je dostupan u balansiranoj (XLR) i single ended (RCA) konfiguraciji.

Zvučne karakteristike – Novi  „The 2™ Analog“ interkonekt pruža superioran transfer audio signala uz potpuno bogatstvo boja u višim oktavama i s izvrsnom dinamikom u nižim oktavama. Indukcija šuma iz okoline gotovo je uklonjena zahvaljujući integriranom HFX plivajućem uzemljenju. Kabel pruža vjernu glazbenu reprodukciju uz superiornu imaginaciju prostornosti. Svakako vrijedan dodatak svakom referentnom audio sustavu.

HFX Floating Ground Station –  Tijelo HFX stanice izrađeno je od aluminija visoke kvalitete koji je preuzet iz vojne aplikacije. Čvrstoća korištenog materijala i posebna konstrukcija umanjuje utjecaj radio frekvencijskih i elektromehaničkih vibracija. Unutrašnjost kućišta HFX stanice skriva patentirani keramički kompozit izrađen od metalnih oksida i amalgama mineralnih elemenata koji su smješteni u keramičku ovojnicu. HFX zapravo privlači i anihilira elektromagnetske (EMI) i radio interferencije (RFI) koje se skupljaju u oklopu kabela izložen utjecaju okoline. Osim svojih nedvojbenih zvučnih učinaka, sama fizička pojavnost HFX stanice fascinira svojom elegancijom. Kućište je izrađeno od crnog anodiziranog aluminija, dok pozlaćeni mini konektori ostavljaju dojam “Cartier inženjeringa” iz audio draguljarnice.

SA-OF8N / RSC vodič – TARA Labs postupak kaljenja bakra poznat pod imenom Super Annealing (SA) koristi bakar visoke čistoće koji je dodatno frekvencijski ugođen (čistoća bakra je 99.999999%). Jedinstveni postupak izvlačenja vodiča omogućuje stvaranje duge i neprekidne “mono kristalne” strukture rešetke metala koja u konačnici omogućuje besprijekoran transfer audio signala u širokom frekvencijskom opsegu. RSC („Rectangular Solid Core“) je zaštitni znak TARA Labs i čini ga posebna pravokutna geometrija vodiča punog presjeka. Nasuprot drugim geometrijama kod kojih dio signala visoke frekvencije „bježi“ iz središta vodiča i putuje po njegovoj površini uz veći otpor, RSC svojim specifičnim presjekom bez izraženog centra dokazano smanjuje stvaranje takvih površinskih efekta. Osim toga sama geometrija čini RSC relativno tankim vodičem što omogućuje kvalitetan i koherentni transfer srednjih i visokih audio frekvencija. Puni presjek vodiča pruža nadalje dovoljno mase (slobodnih elektrona) za besprijekoran transfer niskih frekvencija. U konačnici SA-OF8N / RSC vodič čini kombinaciju materijala i geometrije koja je sposobna voditi velike struje bez prigušenja uz frekvencijsku linearnost u cijelom audio spektru.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

T+A SERIES 200

  Analogna vanjština kombinirana s modernim digitalnim mogućnosti, a sve s njemačkim pedigreom, zvuči jako …