3 prosinca, 2022 6:59 am

Apple Watch uskoro će moći otkriti probleme sa srcem

Stvoritelji fitness trackera ili bilo kojeg uređaja s osjetilima povezanima sa zdravljem često se brinu da podsjete svoje klijente na ove naprave, napredne kako ih se mogu, a ne smiju smatrati konačnim medicinskim podacima ili zamijeniti profesionalno mišljenje. Apple, međutim, možda ide u drugačijem smjeru i uskoro će Apple Watch biti kao potencijalna medicinska pomoć. Izvori bliski pitanju tvrde da Apple radi s tvrtkom Standford i telemedicinskom tvrtkom American Well kako bi utvrdio je li nosivost točna i dovoljno osjetljiva da pouzdano otkrije abnormalne srčane ritmove.
Nadgledanje broja otkucaja srca na senzor uređaje kao što su fitnes trackeri i smartwatches upravo su to. Senzor se obično koristi kako bi nosiocima pružio grubu procjenu srčanog ritma, uglavnom u svrhu rada i općeg zdravlja. No, ovisno o točnosti senzora, moglo bi se potencijalno koristiti za dijagnozu problema prije nego što se dogode.

Neuobičajeni srčani ritam, medicinski poznate aritmije, jedna je od stvari koju senzor brzine može otkriti. Iako nije najugroženiji za život, to može biti za one s atrijskom fibrilacijom. U takvim uvjetima, aritmije mogu dovesti do krvnog ugruška . Ali najgori dio je to što nema nikakvih vanjskih pokazatelja sve dok nije prekasno. To je mjesto gdje Apple Watch može doći na Vašoj ruci. Još uvijek to nije siguran posao, ali Apple želi znati je li njezin senzor dovoljno dobar da bude više ili manje certificiran da se koristi za pregledavanje visokorizičnih bolesnika. Ako se ikad dobije odobrenje, Apple bi bio korak bliže ambicijama dobivanja licence zdravstvene zaštite.

Nije tajna da Apple ima svoje oči u zdravstvenoj industriji, misiji koju je naslijedila od pokojnog Stevea Jobsa. Posebno, Apple Watch je bio jedan od njegovih najvećih pregovaračkih čipova. Posebno je već zaslužan jer je instrumentalan u spašavanju života tinejdžera i koristi se u mnogim kliničkim ispitivanjima iza zatvorenih vrata.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Playscape – jedinstveni svijet izgrađen u Minecraftu

   Povodom najgejmerskog vikenda u godini predstavljen  Andrija Jovićević U susret gejmerskom festivalu Reboot Gaming …