28 studenoga, 2020 5:10 pm

Aplikacija za proveru autentičnosti slika

Internet je preplavljen lažnim fotografijama u kojima ljudi žele da predstave sebe u lepšem svetlu, i da preko njih na taj dokumentuju lažne vesti. U  borbi protiv toga, uključile su se i mnoge velike IT kompanije, povremeno naletimo i na „male“ projekte koji na interesantan način pristupaju tom problemu. Jedna od takvih je   Verified by Pi, besplatna Android aplikacija koja  omogućava korisniku da proveri da li je neka fotografija autentična.Photoshop i slični programi dovedeni mogu da obrade fotografiju tako da je gotovo nemoguće otkriti izmene bez stručne i detaljne analize. Upravo tu na scenu stupa „Verified by Pi“. Program dozvoljava da se preko njega, ili bilo koje druge aplikacije za kameru napravi fotografija.

Upotrebom Verified By Pi tehnologije fotografija se automatski verifikuje, a kriptovani „potpis“ fotografije čuva se na obezbeđenim serverima. Bilo koja kasnija izmena na fotografiji promeniće kriptogafski kod i to će onemogućiti njenu verifikaciju, a korisniku će dati informaciju da nije u pitanju original. Proces verifikacije je za korisnika neprimetan i brz.Ova tehnologija mogla bi da ima ogromnu primenu na društvenim mrežama (Instagram, Facebook),  i na sajtovima koji svoje poslovanje zasnivaju preko Interneta (Booking, Airbnb, web šopovi…). Ideja je veoma interesantna i predstavlja jedan od potencijalnih načina za uspešnu borbu protiv lažnih vesti, i nadamo da će biti opšteprihvaćena  među korisnicima.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Nova društvena mreža Parler uzdrmala SAD

Na tlu SAD pretekao je za kratko vreme TikTok, Instagram i Tviter po broju preuzimanja …