29 ožujka, 2024 3:15 am

HAKOM i ove godine s partneri(ca)ma projekta obilježio Međunarodni dan djevojaka u ICT-u

ICT-5

Ovog četvrtka, 28. travnja, diljem svijeta se obilježava „Međunarodni dana djevojaka u ICT-u“. HAKOM, kao nositelj programa obilježavanja u Republici Hrvatskoj, organizirao je okrugli stol na kojem se raspravljalo o važnosti edukacije i popularizacije područja informacijsko komunikacijskih tehnologija još od najranije dobi, kako kroz obrazovni sustav tako i kroz dodatne izvannastavne aktivnosti, a s ciljem poticanja što većeg broja djevojaka da svoju karijeru i obrazovanje usmjere u područje informacijsko – komunikacijskih tehnologija.

ICT-1 U Zagrebu je danas obilježen Međunarodni dan djevojaka u ICT-u, a održavanje središnjeg događaja – okruglog stola na temu „Digitalno mi dobro stoji – važnost edukacije od najranije dobi“, organizirala je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) s ovogodišnjim partnerima projekta Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu te tvrtkama Ericsson Nikola Tesla (ENT) i IBM Hrvatska. Nakon pozdravne riječi, koju je uputio predsjednik Vijeća HAKOM-a, dr. sc. Dražen Lučić, nazočnima su se obratile pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl. iur., i Zrinka Makovac, mag. oec., izaslanica predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović i koordinatorica inicijative „eSkills for Jobs“. Na skupu, koji je okupio uspješne poslovne žene hrvatskog ICT sektora te renomirane stručnjakinje i predstavnice akademske zajednice, raspravljalo se o važnosti edukacije za popularizaciju ovog sektora, koja treba započeti još od najranije dobi, kako kroz obrazovni sustav tako i kroz različite dodatne izvannastavne aktivnosti. Tijekom rasprave poseban naglasak je stavljen na ulogu industrije u promicanju ICT sektora među mladima te su istaknute smjernice što društvo općenito može napraviti kako bi potaknulo mlade (djevojke) da kao svoj profesionalni poziv odaberu karijeru u ICT sektoru.

U radu okruglog stola sudjelovale su prof. dr. sc. Željka Car (FER), Vedrana Miholić, dipl. ing. mat. (CROZ), Katija Rak, dipl. ing. el. (IBM), doc. dr. sc. Marija Boban (Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu) i dr. sc. Ana Sović Kržić (FER/ŠUZA), a raspravljalo se o prilikama i mogućnostima koje nudi obrazovanje u ICT području, načinima poticanja i promoviranja ICT-a od najranije dobi te o dobrim i lošim primjerima iz prakse.

U tjednu uoči središnjeg obilježavanja HAKOM je s partnerima projekta organizirao niz edukativnih radionica za učenice viših razreda osnovnih škola, na kojima se na zabavan način, kroz igru i hobije, djeci približio svijet područja ICT-a i STEM-a (znanstvena, tehnološka, inženjerska i matematička područja). Tako su održane ˝Smart Lumies˝ radionice, gdje su djeca uz pomoć interaktivne obrazovne kocke stjecala znanja o zakonima fizike, bojama i zvukovima. Održana je i radionica ˝Lego Edukacija˝, program koji se provodi na hrvatskom jeziku, a razvija se i koristi već 30 godina u suradnji s učiteljima i obrazovnim institucijama diljem svijeta, kao i radionice ˝Matematika s kriptografijom˝ te ˝IBM radionica˝, a organiziran je i posjet tvrtki Ericsson Nikola Tesla, regionalnom lideru u ICT industriji. Dio aktivnosti u svezi obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u ICT tehnologijama bio je i nagradni natječaj za djevojke na temu „Moj idealni robot“, a svečano proglašenje dobitnica održano je na današnjoj središnjoj svečanosti.

ICT-3Podsjetimo, obilježavanje ˝Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u˝ (eng. ˝Girls in ICT Day˝) potaknuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja diljem svijeta. Cilj je smanjiti razliku u broju zaposlenih žena u odnosu na muškarce u ICT sektoru te na taj način istovremeno ublažiti problem nedovoljnog broja ICT stručnjaka u čitavom svijetu. U Republici Hrvatskoj je nositelj projekta obilježavanja HAKOM, a pomažu mu već spomenuti partneri projekta FER, ENT i IBM Hrvatska, kao i ambasadorice projekta – žene iz akademske zajednice ili na vodećim pozicijama u ICT sektoru, mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT, Vedrana Miholić, direktorica prodaje CROZ, Tanja Pušelj Ostroški, članica uprave IN2 i prof. dr. sc. Željka Car, izv. prof. na FER-u.

Međunarodni dan djevojaka u ICT-u obilježava se četvrtog četvrtka u travnju svake godine, a više o ovoj globalnoj inicijativi i pregled svih aktivnosti, koje organizira pojedina zemlja sudionica, moguće je vidjeti na službenim stranicama projekta www.girlsinict.org (video i audio zapisi, priopćenja za medije, fotografije i dr.). Program događanja može se pronaći na HAKOM-ovim internetskim stranicama, putem poveznice https://www.hakom.hr/default.aspx?id=7691.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Otkazi u globalnoj tehnološkoj industriji

Je li brzi rast tehnološke industrije došao po cijenu njezine radne snage? Suprotno općoj percepciji, …