28 ožujka, 2024 7:03 pm

Vipnet ostvario rast prihoda od 2.7 posto

Jiri Dvorjancansky_predsjednik Uprave Vipneta

Zahvaljujući rastu prihoda i uštedama,  Vipnet u posljednjim kvartalima bilježi pozitivan trend u stabilizaciji operativnog poslovanja. Trend rasta u fiksnom segmentu nastavljen je sa 17.7 posto više kućanstava koja koriste Vipnetove usluge.

Uslijed pozitivnog zaokreta u komercijalnom poslovanju tvrtke, Vipnet je ostvario prihod u iznosu od 88.4 milijuna eura, što je 2.7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako su prihodi stabilizirani provođenjem opsežnog transformacijskog programa, Vipnetova profitabilnost je  i dalje pod pritiskom poreznih opterećenja i snažne regulacije. U prvom kvartalu, konsolidirana EBITDA je stabilizirana i 0.5 posto je niža nego u istom periodu prošle godine, ali zbog jednokratnih efekata koji se većinom ogledaju kroz promjene u financijskom izvještavanju, EBITDA je u prva tri mjeseca smanjena za 7.8 posto i iznosi 17.4 milijuna eura.

Mobilni segment

Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži smanjen je za 0.7 posto, a iznosi 1.71 milijuna, uglavnom zbog smanjenja ukupnog tržišta u Republici Hrvatskoj. U prva tri mjeseca, Vipnet je zabilježio rast prihoda u mobilnom segmentu od 3.1 posto, ponajviše zbog porasta potražnje za podatkovnim prometom koji je potaknut investicijama u širenje pokrivenosti Vipnetovom LTE mrežom. U prvom kvartalu ove godine, prosječan prihod po korisniku (ARPU) porastao je za 5.8 posto i iznosi 11.1 euro.

Fiksni segment

Broj kućanstava koja koriste fiksne komunikacijske i TV usluge u prva tri mjeseca porastao je na 269.8 tisuća, što je 17.7 posto više u odnosu na prvi kvartal 2015. godine. Broj fiksnih širokopojasnih linija, u odnosu na prvi kvartal 2015. godine, porastao je za 24.8 posto, dok je broj fiksnih glasovnih usluga porastao za 16.1 posto. U TV segmentu, kombinacijom kabelske, IPTV i satelitske televizije, Vipnet je u prvom kvartalu 2016. ostvario porast broja korisnika od 7.7 posto. Prosječni prihod po liniji (ARPL) porastao je za 1.7 posto, i iznosi 23.3 eura. Sveukupno, u fiksnom segmentu uključujući Amis, u prva tri mjeseca ove godine Vipnet je zabilježio porast prihoda od 32.7 posto.

Investicije

U prvom kvartalu 2016. godine Vipnet je ostvario snažan porast investicija u iznosu 14.5 milijuna eura. To je 54.2 posto više nego u prvom kvartalu 2015. godine, a ponajviše je investirano u širenje fiksne HFC optičke mreže i mobilne 4G+/LTE mreže.

Izjava Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta

– U prvom kvartalu, Vipnet je ojačao svoj položaj najbrže rastućeg telekom operatora u Hrvatskoj. Osim snažnog rasta u segmentu fiksnog broadbanda, zadovoljan sam pozitivnim prihodovnim trendovima i u mobilnom i u fiksnom segmentu. Iako smo uspjeli napraviti značajan zaokret u komercijalnom poslovanju, profitabilnost je i dalje pod pritiskom. Zato je fokus u proteklom periodu bio na stabilizaciji EBITDA-e te nastavljamo sa snažnim investicijama u modernizaciju i daljnje širenje fiksne i mobilne LTE mreže. – kazao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Fracarro rješenja za strukturno kabliranje

Talijanska tvrtka posjeduje kompletan asortiman proizvoda i usluga za izradu sustava distribucije podataka u stambenim …