29 ožujka, 2024 7:37 am

Eutelsat i Sat-Multimedia u razovoru na sajmu u Kelnu

Autor: Andrija Jovićević

Michaelom Gordonom iz Eutelsata_Andrija
Andrija Jovićević(Sat-Multimedia) i Michael Gordon(Eutelsat)

U razgovoru sa Michaelom Gordonom i gospođom Petrom Hands

Eutelsat Communications je jedna od vodećih kompanija na području distribucije satelitskog signala u Europi te prvi izbor za emitiranje signala TV stanica sa područja istočne Europe. Njihov najpopularniji Europski satelit je Hotbird na 13 stupnjeva istočno. Na istoj orbitalnoj poziciji nalaze sa tri satelita koji emitiraju preko 1100 TV kanala te preko 600 Radio kanala, a signal se distribuira u preko 120 milijuna kućanstava. Prijem u Europi moguć je već sa 60 cm satelitskom antenom. Također na našim prostorima sve je popularniji Eutelsatov satelit W2 na orbitalnoj poziciji 16 stupnjeva istočno. Na ovome satelitu emitira velik broj programa sa područja Ex- Jugoslavije te dva popularna Pay TV paketa sa područja Srbije: Pink TV i Total TV. Ove godine na ovu poziciju dolazi još jedan satelit W2M koji će omogućiti još veći broj kanala koji se mogu zakupiti po puno povoljnijim cijenama nego na razvikanijim satelitima. Cjelokupna flota broji 24 satelita. Na sajmu smo napravili intervju sa gospodinom Michaelom Gordonom i gospođom Petrom Hands koja je u Eutelsatu sa sjedištem u Parizu zadužena za područje Balkana.

SM: Koji su planovi Eutelsata za daljnje širenje u slijedeće dvije godine ?

PH: Do 2009. godine planiramo lansirati tri nova satelita, Hotbird 10 na 13, W2M na 16 stupnjeva koji kao i svi sateliti iz W serije kombinira tv, radio i satelitski brodband te W2A koji će biti naš veliki tehnološki izazov za 2009. godinu. Također 2010. godine na orbitalnu poziciju 13 istočno dolazi potpuno nova generacija naprednih satelita KA – SAT koji će uz vrlo veliki kapacitet moći i imati preko 80 različitih SPOTBEAMOVA (područja pokrivanja signala) za potrebe različitih tržišta.

SM:  Recite nam više o tome

PH: Eutelsat W2 A je proizvod vrhunske tehnologije koji će emitirati u S bandu na 2.2 Ghz, a po prvi će puta putem njega biti moguć prijem satelitskoga programa na zaslonu mobilnog telefona. Ova će se tehnologija kombinirati sa digitalnim zemaljskim odašiljačima te omogućiti potpunu pokrivenost signala na mobilnim uređajima, a po prvi puta biti će upotrijebljena u Francuskoj u suradnji sa mobilnim operaterom Orange. Također ovaj satelit koristiti će se i za kriptirani prijenos signala u kriznim situacijama za potrebe Europske Unije.

Kakva je situacija sa TV stanicama na Balkanu i kakvi su planovi za naše područje ?

Eutelsat će satelit W2M prvenstveno namijeniti za područje Balkana te će se otvoriti mogućnost emitiranja još većeg broja kanala sa toga prostora. Balkan je istovremeno vrlo zanimljivo, ali i zahtjevno i turbulentno tržište. Nigdje drugdje se promjene ne događaju tako brzo –  jedan dio TV kanala često mijenja, a veliki je broj zainteresiranih za pokretanje vlastite televizije putem satelita. Također tu je veliki broj domaćih radio kanala od kojih dio također dosta turbulentno dolaze i odlaze sa satelita. Sve u svemu vrlo interesantno tržište.

SM : Da li imate kakvih novosti u vezi sa našom nacionalnom TV kućom HRT ?

PH: HRT je izrazio želju za pregovorima o proširenju svoje ponude kanala na Hotbird satelitu te se upravo ovih dana trebamo naći na pregovorima oko te teme .

Eutelsat Petra_Marina_Andrija
Andrija Jovićević (Sat-Multimedia), Petra Hands(Eutelsat) i Marina Barić (Sat-Multimedia)

SM: Hvala Vam na intervjuu i nadamo se da se vidimo i iduće godine.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Želim postati dio ruske zajednice filmaša

U današnje doba kada prevladavaju komercijalni filmski uratci upitne kvalitete, teško je dobiti nekog iole …