19 travnja, 2024 8:22 pm

Astra & Sat-Multimedia u Kelnu na sajmu

Autor: Andrija Jovićević

gđa_Katrin_Anderl_Astra

U razgovoru sa gđom.Katrin Anderl iz Astre

Astra je najveći svjetski i jedan od najvećih Europskih pružatelja usluga distribucije satelitskog signala. Sa sjedištem u Luxemburgu Astra trenutno prenosi više od 1860 TV, radio i interaktivnih usluga različitih jezika i sadržaja. Kroz mrežu svojih partnera, Astra isto tako korisnicima izravno nudi širok raspon širokopojasnih multimedijskih usluga. One su dostupne putem istog satelitskog tanjura kojim se primaju satelitski TV programi među kojima je i SatDSL – jednosmjerna satelitska širokopojasna usluga, koja omogućava pristup internetu velikom brzinom.

Također pioniri su u emitiranju Pay TV paketa koje je britanski pružatelj usluga Sky prvi naručio daleke 1989. godine tada još u analognome obliku. Prvi u Europi ponudili su HD kanale kojih svakim danom ima sve više.

Ovaj intervju obavili smo sa gospođom Katrin Anderl, koja je u Astri odgovorna za područje germanskog govornog područja, Njemačke, Austrije i Švicarske.

SM :Kako se ostvaruje prijem Astra satelita iz Hrvatske ?

MG: To je jednostavno. Odašiljači radija i televizije šalju svoj program na satelite Astra, koji ga nakon toga emitiraju izravno prema svim antenama, koje se nalaze na području kojeg satelit pokriva, što znači u skoro cijeloj Europi.

DTH (direktno u dom) usluge posredstvom Astre nude istovremeno kvalitetu i široku ponudu programa, jer odašiljači mogu emitirati svoje programe u analognoj i digitalnoj tehnologiji te čak i u najmodernijom formatu – HDTV-u. Ponuda obuhvaća više od 1800 televizijskih i radijskih kanala i usluga. Astra također omogućava pristup širokopojasnim internetskim uslugama.

Pravo na instalaciju satelitske antene zajamčeno je Člankom 10 međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava i Člankom 2 Odredbe o televiziji bez granica. Ipak, u nekim se zemljama u određenim slučajevima primjenjuju propisi o zaštiti spomenika ili najmu nekretnina.

SM :Kakva je budućnost instalacija vlastitih tanjura u odnosu na ostale pružatelje usluga?

MG: Instalacija vlastitih antenskih sustava će uvijek biti zgodna alternativa broadband i kabelskim operaterima jer takav sustav nema mjesečnu naknadu, a omogućava prijem velikog broja kanala sa vrhunskom kvalitetom slike i zvuka. Također je zanimljivo i to da nikakav operater nema kontrolu nad sadržajem programa niti prati vaše potrošačke navike. Mi signal distribuiramo svima zainteresiranima, a on na najrazličitije načine pronalazi put do TV-a bilo putem vlastite instalacije, broadband operatera ili putem kablovske televizije.

SM : Kakva je budućnost HD kanala?

MG: HD kanali daju potpuno novu dimenziju kvaliteti slike i namijenjeni su onim najzahtjevnijim korisnicima koji žele beskompromisnu kvalitetu slike i zvuka na velikim ekranima. Za sada se velika većina kanala nalazi u Pay TV paketima zbog skupoće emitiranja iako se polako pojavljuju i tzv. FTA kanali koji slobodno nekodirano emitiraju signal visoke vjernosti High Definition.

Kakvu specifičnu ponudu nudite za naše prostore ?

MG: Astrin razvoj orbitalne pozicije 23.5º istočno kao nove vrste hotspota za emitiranje programa i tehničke inovacije – zajedno s uvođenjem mogućnosti višestrukog feeda Astra Duo-LNB – predstavlja veliki korak u Astrinim nastojanjima pretvaranja satelita u preferiranu digitalnu infrastrukturu. Tu je ključna usluga SAT ADSL koja omogućuje dvosmjernu internet vezu koju možete imati bilo gdje neovisno o strukturi lokalnog davatelja internet usluga. Astra proširuje ponudu kanala iz susjedstva kako bi uključila one koji emitiraju u središnjoj i istočnoj europskoj regiji (CEE) i u Nizozemskoj, zajedno s regionalnim kanalima, nacionalnim kanalima, kanalima s posebnom tematikom i novim HDTV kanalima.

Uz TV i radio, gledatelji će kod kuće također moći odabrati brzi internet, kao što je Astra2Connect triple-play, interaktivna širokopojasna usluga. Štoviše, na raspolaganju su im najnovije digitalne inovacije, uključujući interaktivnost i sadržaj na zahtjev.

SM : Hvala Vam na ovim informacijama i novostima te se vidimo dogodine ponovno.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Želim postati dio ruske zajednice filmaša

U današnje doba kada prevladavaju komercijalni filmski uratci upitne kvalitete, teško je dobiti nekog iole …