25 travnja, 2024 12:13 am

U Dubrovniku održan „Međunarodni investicijski forum Dubrovnik 2016.“

Forum 2

U Dubrovniku je danas završen „Međunarodni investicijski forum Dubrovnik 2016.“ koji je okupio brojne predstavnike međunarodnih i domaćih tvrtki, Vlade Republike Hrvatske, te predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti. Sudionici Foruma predstavili su investitorima mogućnosti investiranja u Dubrovačko-neretvansku županiju, koristeći pri tom informacijske i komunikacijske tehnologije. Ukazano je na nužnost usklađivanja sa strategijama, propisima i politikama u sklopu Digitalnog plana za Europu u kontekstu aplikacije za sredstva iz različitih EU fondova. Također, naglašena je i važnost uspostave povjerenja između investitora, predstavnika lokalne i regionalne samouprave i akademske zajednice u cilju zajedničke potpore istraživanju i inovacijama na području ICT-a.

Forum 1Domaćin Foruma, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, istaknuo je važnost prepoznavanja ICT-a za razvoj gospodarstva i društva općenito te dodao kako je Županija pokrenula dva projekta u tom smjeru. Jedan je postavljanje širokopojasnog Interneta preko tri zone u Županiji: Pelješac i otoci, dolina Neretve te Dubrovnik i okolica. Drugi projekt je razvoj Županije kao pametne regije putem koje će biti moguće doći do kvalitetnih analitičkih podataka potrebnih za planiranje investicija i poduzetničkih projekata. U oba projekta, koji će u konačnici značiti unapređenje i podizanje razine kvalitete življenja svih građana DNŽ, aktivno sudjeluje i Hrvatski Telekom.

U Sklopu Foruma održana su tri panela na kojima su, među ostalima, sudjelovali predstavnici Hrvatskog Telekoma, kao organizacijskog partnera Foruma, te predstavnik Deutsche Telekoma.

Na panelu pod nazivom „Pametni gradovi i pametne zajednice- generatori razvoja“, govorilo se o pametnim gradovima i pametnim regijama te iskustvima vodećih u tom području. Uz predstavnike tvrtki Cisco i Deloitte, sudjelovao je i Saša Kramar, koji obavlja poslove člana Uprave za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma, i tom prilikom izjavio: „Sveopća digitalizacija, mobilnost, cloud, Internet stvari, Big data, društvene mreže… mijenjaju naše živote i način poslovanja. Osim što je HT tehnološki lider u Hrvatskoj, želimo biti prepoznati i kao nositelj društvenih promjena i poboljšanja kvalitete života zajednica, primjenom spomenutih tehnologija. Upravo zato pokrenuli smo niz inicijativa i pilot projekata u Hrvatskoj kako bismo postali tehnološki partneri gradova i regija u Hrvatskoj. U tom pristupu najdalje smo otišli s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Gradom Dubrovnikom, ali svakako tu moramo spomenuti i Zagreb, Rijeku, Zagrebačku županiju, Veliku Goricu, otok Krk i mnoge druge.“

Završni panel „Modeli financiranja pametnih investicija“ donio je zanimljiva razmišljanja o mogućnostima i potencijalima pametnih investicija, izvorima sredstava za pametne investicije te modelima financiranja pametnih investicija. Ralf Nejedl, stariji potpredsjednik prodaje i razvoja poslovanja u Deutsche Telekomu, sudjelujući u ovoj panel diskusiji rekao je: „Deutsche Telekom aktivno sudjeluje u inicijativama koje potiču promjene i investicije bazirane na novim tehnologijama. Kroz sufinanciranje mnogobrojnih pilot projekata i ulaganjima u vlastitu mrežnu infrastrukturu sudjelujemo u osvješćivanju svih dionika uključenih u transformacijske promjene te indirektno potičemo razvoj lokalnih zajednica i osiguravamo preduvjete za privlačenje drugih investicijskih projekta, ali i razvoj lokalnog poduzetništva“.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije

  Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije: ograničavanje širenja lažnih informacija, propuštanje …