24 travnja, 2024 9:39 pm

Sport preko satelita ima najveću gledanost na nekodiranim programima

Autor: Marin Varvodić

satelit centar

Kombinacija visokih troškova i pritisak velikog broja sportskih djelatnika diljem svijeta, uzrokovala je masovan prijelaz sportskih događaja koji su do sada bili dio portfolia nekodiranih kanala na pay-TV. Gotovo svakodnevno svjedocimo rekornom iznosu koji se platio za osiguranje prava prijenosa i marketinških prava, koja najčešće dolaze u paketu.

Zadnji primjer “TV ludila” dolazi iz Portugala, gdje su TV kuće krenule u pojedinačni otkup TV i marketinških prava nogometnih velikana. Tako će navijači S.L. Benfice i Sportinga trebati NOS, a navijači FC Porta pretpalu portugalskog telekoma.

https://www.youtube.com/watch?v=xFRDY7ZqPDw

Zanimljivije je pak ovo ljeto bilo u Velikoj Britaniji, gdje je BT preoteo Sky-u nogometnu ligu prvaka u jednom od najvecih TV transfera u povijesti. Nastavilo se bitkom za cricket, Premier Ligu, a čak se i spominje odlazak Wimbledona u portfolio BT televizije, što bi pak bio veliki šok za izbirljivu englesku sportsku javnost.

Iako je jako zanimljivo pratiti dogadanja iz svijeta TV prava, sve ovo postaje prava noćna mora sportskim fanovima diljem svijeta. Tako je primjerice nedavna najava kako ce Sky izgubiti dio Bundeslige, te kako u utrku ulazi Amazon izazvala pravu paniku na tržištu.

9320677859_9d0e2cea10_z

Usprkos činjenici što nekodirani sportski prijenosi bilježe višestruko veću gledanost, moramo se suočiti s činjenicom da će besplatnih sportskih prijenosa biti sve manje. 2005 godine, kultni cricket dvoboj između Austalije i Engleske, poznat pod imenom Ashes, pratilo je na free to air kanalu “Channel 4” vise od 9 miljuna gledatelja. Nedugo zatim, Ashes je prodan Sky-u, te je ovo ljeto ispred malih ekrana sjedilo tek nesto više od 500 tisuća cricket fanova. Porazno, zar ne?

5187402041_dfc1969988_z (7)Poziciju free-to-air kanala može prije svega zaštititi samo država tako da za pojedine sportske dogadjaje uvjetuje nekodirani prijenos. Tako su primjerice finale Wimbledona ili otvaranje sezone u njemačkoj Bundesligi zastićeni zakonom i moraju biti prenošeni od strane free to air kanala.

Satelitska televizija bogat je izvor zanimljivih nekodiranih kanala koje prenose različite sportske događaje. Gotovo polovica kanala na Astra 19.2°E i Hotbird 13°E je nekodirano, a pravi poznavatelji satelitske televizije znaju koliko se zanimljivog sadržaja može pronaći na Eutelsat 7°E ili Nilesat 7°W satelitskim pozicijama.

Najteže od svega je pratiti programske sadržaje tolikog broja sportskih kanala te ostati u toku sa svim sportskim događajima. Sat-Multimedia od sljedećeg tjedna ekskluzivno donosi tjedni pregled najzanimljivih sportskih događaja koji se mogu pratiti na nekodiranim satelitskim programima.  

Foto: Cricket

Foto: Flickr

Komentari

comments

O Marin Varvodić

Zaljubljenik u sportski marketing i nove tehnologije. Izradio nekoliko aplikacija na temu satelitskih televizija. SportEventz - Najveći sportski program na satelitskoj televiziji. Android: https://goo.gl/1rPn71 iOS: https://goo.gl/udblRq

Pročitaj i ovo

ANGA COM 2024

 Već 475 Izlagača – Planovi Prostora i Lista Izlagača Online Andrija Jovićević ANGA COM, vodeća …