24 travnja, 2024 11:11 pm

Prijenos uživo uz ATSC 3.0 na CES-u 2016 donosi 4K HDR na LG-eve OLED 4K televizore nove generacije

CES2016_ATSC-3.0 LG

LG-eva tehnologija na kojoj se najvećim dijelom temelji ovaj standard za prijenos omogućava emitiranje koje uvodi u novu eru TV-a

Svojim prvim over-the-air emitiranjem uživo na 4K Ultra HD televizoru s HDR-om pomoću novog standarda ATSC 3.0 Candidate, začetnik digitalne televizije LG Electronics (LG) uvodi u novu eru televizijskog emitiranja sljedeće generacije na CES-u 2016.

Ovo emitiranje – s transmitera lasvegaške postaje KHMP-TV u Black Mountain, Nevada – pruža istinski 4K HDR sadržaj, prvi put preko LG-evih novih prijamnika s podrškom za ATSC 3.0 u Las Vegas Convention Centeru. Signal donosi zapanjujuće detalje – razlučivost četiri puta veću od današnjeg HDTV-a i živopisni realizam uz poboljšani kontrast, svjetlinu i detalje u sjeni karakteristične za HDR.

KHMP, čiji je vlasnik DNV Spectrum Holdings koji ima i druge postaje u SAD-u, emitira u Las Vegasu pomoću standarda ATSC 3.0 Physical Layer Candidate s dozvolom za eksperimentalno emitiranje koju izdaje United States Federal Communications Commission. Ključne tehnologije koje je razvio LG Electronics su uključene u standard Physical Layer Candidate.

Pokus s poljem prijenosa tijekom CES-a primjer je snažnog prijenosa i visoke propusnosti za 4K koju je po prvi put omogućio standard ATSC 3.0 nove generacije koji je razvio Advanced Television Systems Committee.

Ponosni smo što iza većine elemenata sustava za prijenos Physical Layer stoji upravo LG-eva tehnologija“, rekao je dr. Skott Ahn, predsjednik i CTO u LG Electronicsu. „ATSC 3.0 je plod suradnje među brojnim stručnjacima za tehnologiju emitiranja, a naša tehnologija je dio najmanje 10 od 15 elemenata novog standarda Candidate.

Među mnogim LG-evim doprinosima standardu ATSC 3.0, tvrtkine tehnologije su uključene u tzv. scrambler, forward error correction, bit-interleaver, mapper, MIMO, time-interleaver, OFDM framer, frequency-interleaver, pilot, tone reserve i guard interval.

Velikim dijelom zahvaljujući LG-evoj tehnologiji u središtu standarda Physical Layer Candidate, ovaj sustav će donijeti novu razinu fleksibilnosti za TV kuće i uzbudljive nove usluge za gledatelje. ATSC 3.0 uvodi u novo zlatno doba televizije“, dodao je Ahn.

http://youtu.be/QSr2_miDFG4

Očekuje se da će ATSC 3.0 redefinirati TV emitiranje u desetljećima koja dolaze uz veći kapacitet za pružanje 4K UHD usluga, otporan prijam na mobilnim uređajima i poboljšanu iskoristivost spektra. Povećani kapacitet za korisničko opterećenje fizičkog sloja u kombinaciji s HEVC kodiranjem će omogućiti TV postajama puno više mogućnosti prilikom planiranja svoje ponude usluga emitiranja.

LG predvodi razvoj i komercijalizaciju standarda ATSC 3.0 u SAD-u i Koreji“, rekao je Ahn te objasnio da su ovom lasvegaškom emitiranju prethodila druga pokusna emitiranja u SAD-u i Južnoj Koreji tijekom proteklih 18 mjeseci te da su ih proveli LG Electronics, njihov američki laboratorij za istraživanje i razvoj Zenith i vodeći pružatelj opreme za emitiranje GatesAir.

Provedeni u Seulu, Clevelandu i Madisonu u Wisconsinu, ovi terenski testovi predstavljaju ključne prekretnice u LG-evom začetničkom razvoju tehnologija koje su temelj za standard ATSC 3.0, rekao je. „Emitiranje u Las Vegasu, s odobrenim sustavom prijenosa ATSC Candidate Standard, ponovno pokazuje kako ulazimo u partnerstva s emiterima diljem svijeta kako bismo potaknuli usvajanje tehnologije emitiranja sljedeće generacije.“

Razvoj tehnologija standarda ATSC 3.0 rezultat je najnovije suradnje LG-a, Zenitha i GatesAira, začetnika sustava prijenosa na kojem se temelji ATSC A/153 Mobile Digital TV standard koji je industrija usvojila 2009. Zenith je osmislio temeljni sustav prijenosa koji je u središtu današnjeg ATSC A/53 Digital Television standarda, a Federal Communications Commission ga je odobrio 1996.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

TLC počinje emitovanje u Francuskoj

Warner Bros. Discovery (WBD) je najavio pokretanje kanala TLC-a u Francuskoj. Poznata  stanica će početi sa …