29 ožujka, 2024 6:38 am

Televizor ostaje dominantan uređaj za gledanje televizijskog programa

Astra 6_m

SES Astra, globalni satelitski operator koji pruža atraktivni besplatni TV portfelj od nekoliko stotina međunarodnih programa digitalne kvalitete dostupnih korisnicima putem male satelitske antene, želio je saznati koliko su stanovnici u tri glavna grada Jugoistočne Europe – u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani informirani o Free-To-Air (FTA) programima kao i više o njihovim navikama pri gledanju televizije. Prema rezultatima istraživanja, s preko 57 posto, televizor ostaje dominantan uređaj koji građani regije koriste za gledanje televizijskog programa, s dodatnih 32 posto onih koji pretežno koriste televizor, ali i druge uređaje. Rezultati pokazuju kako građani tri glavna grada još uvijek preferiraju gledanje televizijskog sadržaja iz udobnosti svoje sobe, iako živimo u eri pametnih mobilnih uređaja. Naime, postotak ispitanika koji koriste samo televizor u Zagrebu doseže visokih 64,8 posto, što je najviše u regiji, a slijedi Beograd s 56,8 posto i Ljubljana sa 50,2 posto.

Done with the SOFTIMAGE's renderer
Done with the SOFTIMAGE’s renderer

Čini se kako građani Zagreba mnogo više gledaju televiziju nego građani druga dva glavna grada u regiji Jugoistočne Europe što televizor čini nezamjenjivim društvom u svakodnevnom životu ljudi. U Zagrebu, preko 25 posto ljudi ima stalno upaljen televizor (u Beogradu 12,8 posto, u Ljubljani 6,5 posto), dok dodatnih 25 posto gleda televizor više od šest sati dnevno (u Beogradu 3,7 posto, u Ljubljani 7,1 posto). Zbog modernog načina života koji ne dozvoljava previše slobodnog vremena, ne iznenađuje činjenica kako četvrtina građana glavnih gradova preferira gledanje dokumentaraca kao kvalitetnog programa što im pruža obrazovno i informativno iskustvo.

Život u jednoj od dinamičnih metropola u regiji Jugoistočne Europe nudi brojna kulturna, sportska i lifestyle događanja što kreira izazov njihovim građanima budući da ne mogu prisustvovati svima. No, tu je satelit kako bi pomogao. Sateliti SES Astre iznad Europe, uključujući i Hrvatsku, omogućuju atraktivan besplatni TV portfelj od nekoliko stotina međunarodnih filmskih, informativnih, sportskih, obrazovnih, dokumentarnih, glazbenih dječjih i kulturnih programa. Nalaze se na ASTRA 19.2E orbitalnoj poziciji te gledatelji pomoću njih mogu nadoknaditi događaj koji su propustili.

Građanima Hrvatske, ASTRA donosi digitalnu zabavu i vrhunski doživljaj izravno u kućanstva preko male satelitske antene za sve one koji žele vidjeti više različitih televizijskih programa. Naime, prema istraživanju, 40 posto ispitanika u Zagrebu se izjasnilo kako nema dovoljno sportskog programa i volili bi ga više gledati. Dodatnih 21,4 posto smatra kako nije dovoljno zastupljen dokumentarni program, 16,8 misli da nema dovoljno kulturnog programa, a 14 posto ispitanika se izrazilo kako im nedostaje više putopisnog programa. ASTRA TV portfelj s više od 500 TV programa na poziciji ASTRA 19.2E je prema tome savršen izbor gdje će gledatelji sigurno pronaći svoje preferencije.

ASTRA sateliti donose stotine raznovrsnih visoko kvalitetnih tematskih programa (preko 500 televizijskih + radijskih) u FTA modu koji su dostupni na poziciji ASTRA 19.2E. Neki od njih su Eurosport, Sport 1, VIVA, CNN među kojima je oko 50 u HD kvaliteti. Također, ASTRA je pokrenula nekoliko Ultra HD programa kao što su Fashion One 4K, pearl.tv, INSIGHT te SES Ultra HD Demo program. Kao rezultat, gledanje televizije za mnoge nije samo izvor zabave nego i sredstvo za stjecanje znanja a što je najvažnije lako je dostupno i ugodno.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Rumunski TVR Sport uskoro počinje sa radom

Rumunska javna TVR (Televiziunea Română) planira da pokrene novi kanal. Početkom marta (ožujka) kreće stanica …